Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για Sofagate: «Ένιωσα πληγωμένη και μόνη-Θα είχε συμβεί εάν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;»

Σχετικά με όσα έλαβαν χώρα στην Άγκυρα και το περίφημο «Sofagate», κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για πρώτη φορά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ίδια αναφέρθηκε στη αμήχανη στιγμή που αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Τούρκο πρόεδρο.

«Eίμαι η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι ανέμενα να μου συμπεριφερθούν όταν επισκέφθηκα την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες: ως Προέδρου της Κομισιόν, αλλά δεν είχα αυτή τη συμπεριφορά» τόνισε και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να βρει καμία δικαιολογία για τη συμπεριφορά που έλαβε στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Γι’αυτό καταλήγω στο ότι ό,τι συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Τι θα είχε συμβεί εάν φορούσα κοστούμι και γραβάτα; Σε εικόνες προηγούμενων συναντήσεων δεν είδα καμία έλλειψη σε καρέκλες. Σε αυτές τις εικόνες δεν είδα καμία γυναίκα» υπογράμμισε η ίδια.

«Ένιωσα πληγωμένη, ένιωσα μόνη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται για τη διευθέτηση των θέσεων και του πρωτοκόλλου», αλλά αυτό έχει να κάνει με τον πυρήνα του ποιοι είμαστε, έχει να κάνει με τις αξίες της ΕΕ.

Η ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν στο Twitter

«Η επίσκεψή μου στην Τουρκία έδειξε πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε, πριν οι γυναίκες ξεκινήσουν να αντιμετωπίζονται σαν ίσες με τους άντρες. Πάντα και παντού. Η ιστορία μου έγινε πρώτο θέμα στα μέσα. Ωστόσο, υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες γυναικών, οι περισσότερες πολύ πιο σοβαρές από τη δική μου, οι οποίες περνούν απαρατήρητες» είπε αρχικά, μέσω Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντηση της Φον Ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, στην αίθουσα υπήρχαν καρέκλες μόνο για τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η ίδια αναγκάστηκε να καθίσει στον καναπέ. Το περιστατικό, ονομάστηκε Sofagate και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων σε όλη την ΕΕ και σφοδρές επικρίσεις τόσο για την Άγκυρα όσο και για την ανύπαρκτη αντίδραση του Σαρλ Μισέλ.

Δείτε το στιγμιότυπο από το «Sofagate»:

 

sofagateΆγκυραΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν