Η Ευρώπη στέλνει επιστήμονες στη Μόσχα για το εμβόλιο Sputnik-V

Ξεκινά και επισήμως τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik-V, η υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ο διάχυτος φόβος για την ασφάλεια του εμβολίου AstraZeneca, σε συνδυασμό με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην παράδοση των συμφωνημένων δόσεων από τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, που έχουν αναπτύξει εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, οδηγεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αναζήτηση άλλων λύσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA έχει αρχίσει να εξετάζει το ρωσικό εμβόλιο από τις αρχές Μαρτίου.

Ευρωπαίοι ειδικοί θα μεταβούν στη Ρωσία 

Σε λίγες μέρες από σήμερα η ΕΕ σχεδιάζει  να αποστείλει ειδικούς στη Ρωσία για να δουν από κοντά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αλλά και τις μονάδες παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές παρασκευάστριες εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν τη παραγωγή για να ανταποκριθούν στη ζήτηση στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, η Μόσχα εμφανίζεται αισιόδοξη.

Η ρωσίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ταγιάνα Γκολίκοβα, αρμόδια για την καταπολέμηση της πανδημίας, δήλωσε πρόσφατα ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η Ρωσία θα παρασκευάσει συνολικά 178 εκατομμύρια δόσεις των τριών εμβολίων Sputnik V, EpiVacCorona και CoviVak.

Την ίδια στιγμή όμως η Ρωσία επιδιώκει μέχρι τα μέσα Ιουνίου να έχει εμβολιάσει 30 εκατομμύρια Ρώσους. Απαιτούνται επομένως 60 εκ. δόσεις. Μένουν 118 εκ. δόσεις που αρκούν για περίπου 59 εκ. ανθρώπους.

Η ζήτηση υπερβαίνει τη προσφορά

Σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF περισσότερες από 50 χώρες περιμένουν να παραλάβουν το πολυπόθητο ρωσικό εμβόλιο. Για τη Ρωσία πρόκειται για μεγάλη διεθνή επιτυχία. Όπως ανακοίνωσε το RDIF οι εν λόγω χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Σε περίπτωση που το Sputnik V πάρει πράσινο φως από τον ΕΜΑ τότε θα προστεθούν άλλα 450 εκατομμύρια άνθρωποι. Όμως η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς μονάδες παραγωγής για να παρασκευάσει τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων. Και δεν θα τις αποκτήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η λύση σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται κατά την εκτίμηση του Κρεμλίνου στη δημιουργία μονάδων παραγωγής του εμβολίου στο εξωτερικό. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μονάδες σε Καζακστάν, Λευκορωσία, Ινδία, Νότια Κορέα και Βραζιλία.

Παράλληλα το ρωσικό ταμείο επενδύσεων έχει υπογράψει συμφωνία με την ελβετική εταιρία Adienne Pharma & Biotech. Μέχρι τέλη της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν παρασκευαστεί 10 εκατομμύρια δόσεις.

Μικρή η επίδραση του ρωσικού Sputnik V στους εμβολιασμούς στην Ε.Ε.

Παράλληλα ο ρωσικός φαρμακευτικός όμιλος R-Pharm σχεδιάζει τη παραγωγή του Sputnik V στη μονάδα που διαθέτει στο Ιλερτίσεν της Βαυαρίας, όπου είναι εφικτή η παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων από τον Ιούνιο.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο οργανισμός EMA θα εγκρίνει τη κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμες πολύ μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου BioNTech/Pfizer, η επίδραση του ρωσικού εμβολίου στην ευρωπαϊκή εμβολιαστική διαδικασία αναμένεται να είναι μικρή.

Από την άλλη πλευρά, η  παραγωγή του εμβολίου επί ευρωπαϊκού εδάφους θα δώσει τη δυνατότητα στη Ρωσία να συμβάλει στον ταχύτερο εμβολιασμό σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει για τη Ρωσία τόσο ένας καλός πελάτης των εμβολίων, όσο και ένας σημαντικός τόπος παραγωγής.

 

 

 

BionTech/PfizerεμβόλιοεπιστήμονεςΕυρώπηρωσικό εμβόλιο Sputnik-V