Σκληρό lockdown 4 εβδομάδων στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν-Κλείνουν σχολεία και καταστήματα

Την αυστηροποίηση του lockdown σε όλη τη Γαλλία για τέσσερις εβδομάδες ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του σημερινού έκτακτου διαγγέλματός του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεδομένου ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προλάβει την πίεση που ασκείται στο εθνικό σύστημα υγείας, ο Μακρόν ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 19:00 σε πανεθνικό επίπεδο και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού παρά μόνον για εξαιρετικούς λόγους, μέτρο που θα ισχύσει από τις 3 Απριλίου.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, κλείνουν όλα τα σχολεία για τρεις εβδομάδες, «παρόλο που η Γαλλία κατάφερε να τα κρατήσει ανοιχτά για περισσότερο χρόνο από ότι οι γειτονικές χώρες».

«Θα χάσουμε τον έλεγχο εάν δεν κινηθούμε τώρα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι είναι η καλύτερη λύση για την επιβράδυνση της πανδημίας.

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή λίγο ακόμη. Ο Απρίλιος είναι ο πιο σημαντικός μήνας και πρέπει να δράσουμε. Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές και να κάνουμε συχνά τεστ. Τα προσωρινά μέτρα που πήραμε πριν λίγο καιρό αποδείχτηκε πως δεν είναι αρκετά. Τα νοσοκομεία μας είναι υπό πίεση. Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε αλλά ούτε να κρυφτούμε από την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ε. Μακρόν:

Από το Σάββατο και για τέσσερις εβδομάδες (μέχρι τις 2 Μαΐου), τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται σε όλη τη Γαλλία, με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα, υποχρεωτική τηλεργασία, κλείσιμο των καταστημάτων λιανεμπορίου και απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Αναφορικά με τα σχολεία, τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση, ενώ στις 26 Απριλίου επιστρέφουν σε δια ζώσης μαθήματα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και στις 3 Μαΐου οι μεγαλύτερες τάξεις. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στα πανεπιστήμια μία ημέρα την εβδομάδα.

LockdownΓαλλίαΕμανουέλ ΜακρόνΚορωνοιόςμέτρα