Να ανταγωνιστεί τις Apple, Google, Amazon, Facebook & Microsoft, φιλοδοξεί η Τουρκία!

Ο Ερντογάν βάζει στόχο να κατακτήσει το… κυβερνοδιάστημα. Σε ένα πρωτοφανές ντελίριο μεγαλείου, η Προεδρία της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή πως προτίθεται να δημιουργήσει εθνικές εταιρείες αντίστοιχες των κολοσσών της τεχνολογίας, Facebook, Amazon, Apple, Microsoft και Google.

Παράλληλα, βέβαια, ο επικεφαλής του Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της τουρκικής Προεδρίας, Αλί Ταχά Κοτς, αφού δήλωσε ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τις GAFAM (σ.σ. τα αρχιγράμματα των πέντε εταιρειών)», φρόντισε να περιγράψει εμμέσως τους πραγματικούς στόχους του καθεστώτος, λέγοντας ότι είναι σημαντικά τα δεδομένα των χρηστών να αποθηκεύονται στην Τουρκία.

Νέοι περιορισμοί

Η ασφάλεια των δεδομένων, είπε ο Κοτς, «είναι τόσο σημαντική και αποτελεί προταιρεότητα ισοδύναμη με τη φύλαξη των συνόρων», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ανταγωνιστές των GAFAM», την ίδια ώρα που η Τουρκία επιβάλλει νέους περιορισμούς και πρόστιμα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, βάσει του νόμου που προβλέπει ότι τα δεδομένα των χρηστών πρέπει να αποθηκεύονται επί τόπου και οι εταιρείες πρέπει να έχουν μόνιμους αντιπροσώπους στην Τουρκία για να απαντούν σε παράπονα.

Ο Κοτς είπε ότι οι Facebook, Amazon, Apple, Microsoft και Google «γνωρίζουν περισσότερα για τους χρήστες τους απ’ ό,τι το κράτος», προσθέτοντας ότι «αν αυτές οι εταιρείες αποφασίσουν να μοιραστούν τα δεδομένα που διαθέτουν μεταξύ τους, θα καταστραφούμε». Τόνισε, δε, ότι η επεξεργασία των δεδομένων και η χρήση τους εν είδει όπλου «είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές του καιρού μας».

«Κυβερνο – δικτατορία»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν πρόσφατα δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην πίεση των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τις για «κυβερνο-δικτατορία» και λέγοντας ότι θεωρούν εαυτές «υπεράνω του νόμου», την ίδια στιγμή που μέσω προστίμων πιέζουν της εταιρείες αυτές να συμβιβαστούν με το νομικό καθεστώς.

Φυσικά, πολλοί είναι οι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ελέγξει τη ροή της πληροφορίες και να σωπάσει ακόμα περισσότερο την όποια φωνή κριτικής κατά του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις Κοτς για εταιρείες που η συνολική κεφαλαιοποίησή τους φθάνει τα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έγιναν δεκτές στα social media με σαρκαστική διάθεση και ειρωνεία.

 

 

amazonAppleEρντογάνFacebookgoogleMicrosoftsocial mediaπροσωπικά δεδομέναΤουρκία