Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την πρώτη γυναίκα με δικαίωμα ψήφου στη Σύνοδο των Επισκόπων

Ιστορική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η απόφαση του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος διόρισε για πρώτη φορά μία γυναίκα στη Σύνοδο των Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας, πόστο στο οποίο τοποθετήθηκε και ο Ισπανός ιερέας Λουίς Μαρίν ντε Σαν Μαρτίν.

Η 52χρονη Γαλλίδα καλόγρια, Ναταλί Μπεκάρ, διορίστηκε ως αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Συνόδου και από εδώ και στο εξής θα έχει δικαίωμα ψήφου, κάτι που απαγορευόταν μέχρι και σήμερα.

Ο διορισμός αυτός φαίνεται πως ανοίγει την πόρτα στις γυναίκες και τους δίνει την δυνατότητα να μετάσχουν πιο ενεργά αλλά και να μπορούν να διεκδικούν υψηλόβαθμα πόστα στην Καθολική Εκκλησία.

 

Η Μπεκάρ έχει μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων από το HEC στο Παρίσι, έχει κάνει σπουδές στη Βοστώνη και από το 2019 ήταν σύμβουλος στη Σύνοδο των Επισκόπων.

Η εν λόγω Σύνοδος συζητά τα πιο σημαντικά ζητήματα για τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και συμβουλεύει τον ποντίφικα.

Επισημαίνεται δε, πως τον προηγούμενο μήνα ο πάπας Φραγκίσκος άλλαξε τον νόμο της Καθολικής Εκκλησίας, επιτρέποντας σε γυναίκες να κάνουν περισσότερα κατά την διάρκεια των λειτουργιών, καθιστώντας όμως σαφές πως δεν μπορούν να γίνουν ιερείς. Πέρυσι, μάλιστα, διορίστηκαν από τον ίδιο, έξι γυναίκες στο συμβούλιο που επιβλέπει τα οικονομικά ζητήματα του Βατικανού.

Πάπας ΦραγκίσκοςΣύνοδο των Επισκόπων