Ο Πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι κατήγγειλε χθες, Σάββατο (21/02), «το πραξικόπημα» των σιιτών ανταρτών Χούτι, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε από το Άντεν, λίγες ώρες αφού κατάφερε να διαφύγει από την κατοικία του στη Σάνα’α όπου είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Στην ανακοίνωση αυτή, την οποία υπέγραψε ως «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Υεμένης», ο Χάντι αναφέρει ότι «όλα τα μέτρα» που έχουν λάβει οι Χούτι μετά την είσοδό τους στη Σάνα’α στις 21 Σεπτεμβρίου και αφού κατέλαβαν την εξουσία, είναι παράνομα.
Ο Χάντι, ένας σύμβουλος του οποίου ανέφερε ότι «παραμένει ο νόμιμος Πρόεδρος και ότι παραιτήθηκε υπό την πίεση των Χούτι». Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να απορρίψει το πραξικόπημα» των σιιτών ανταρτών.
Ο παραιτηθείς Πρόεδρος της Υεμένης κατάφερε να διαφύγει μεταμφιεσμένος από το σπίτι του στη Σάνα’α χθες, με τη βοήθεια ανδρών της φρουράς του και αναζήτησε καταφύγιο στον νότο.
Ο Χάντι υπέβαλε την παραίτησή του στις 22 Ιανουαρίου μαζί με τον Πρωθυπουργό Χάλεντ Μπάχαχ. Δύο ημέρες νωρίτερα οι Χούτι είχαν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στη Σάνα’α, μεταξύ αυτών και το Προεδρικό Μέγαρο, θέτοντας όλη την πρωτεύουσα υπό τον έλεγχό τους. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες τέθηκαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό.
Ο παραιτηθείς Πρόεδρος, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι παραμένει δεσμευμένος στο μεταβατικό σχέδιο του 2012, που έχει στόχο να φέρει τη δημοκρατία στη χώρα.
Επίσης επιθυμεί τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας και του εθνικού διαλόγου στο Άντεν ή στην επαρχία Τάεζ, μέχρις ότου η Σάνα’α να γίνει και πάλι «μια ασφαλής πρωτεύουσα». Στον εθνικό διάλογο συμμετέχουν οι πολιτικές, περιφερειακές δυνάμεις και οι φυλές της χώρας με στόχο τη σύνταξη νέου συντάγματος.
Ο σύμβουλός του επεσήμανε ότι ο Χάντι σκοπεύει να συγκαλέσει το Κοινοβούλιο στο Άντεν, το οποίο, όπως οι περισσότερες επαρχίες της νότιας Υεμένης, παραμένει εκτός του ελέγχου των Χούτι.
Οι Χούτι, το προπύργιο των οποίων βρίσκεται στη βόρεια Υεμένη, αφού κατέλαβαν τον Σεπτέμβριο τη Σάνα’α έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους σε παράκτιες περιοχές της Υεμένης και στις επαρχίες που βρίσκονται νότια της πρωτεύουσας, όμως στον νότο αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση από σουνιτικές φυλές και μαχητές της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.
Μπροστά στον κίνδυνο η χώρα να βυθιστεί στο απόλυτο χάος ο ΟΗΕ ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο. Την Πέμπτη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Τζαμάλ Μπένομαρ δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την επίτευξη μιας συμφωνίας ώστε να τερματιστεί η κρίση.
Όμως μετά την απόδραση του Χάντι οι συζητήσεις που διεξάγονταν σε ξενοδοχείο της Σανάα ανεστάλησαν, σύμφωνα με μία από τους συμμετέχοντες.
«Η πολιτική κατάσταση και ο συσχετισμός των δυνάμεων άλλαξαν με την άφιξη του Χάντι στο Άντεν», υπογράμμισε στον λογαριασμό της στο Twitter η Νάντια Σάκαφ Υπουργός Ενημέρωσης της παραιτηθείσας κυβέρνησης.