Η Ε.Ε περνά στην «αντεπίθεση»: Απειλεί με απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων

Η E.E ετοιμάζεται να αναπτύξει μηχανισμό με τον οποίο επιθυμεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές δόσεων εμβολίου από έδαφος της Ένωσης προς τη Μ. Βρετανία, δίνοντας ουσιαστικά τη δική της απάντηση στην κρίση που προέκυψε μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca πως αδυνατεί να παραδώσει τα συμφωνηθέντα στα 27 κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον «Guardian», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε πως η νέα αυτή κοινοτική αρχή θα δίνει την εξουσιοδότηση σε εθνικές ρυθμιστικές αρχές να αρνηθούν την εξαγωγή εμβολίων.

Υπό εξέταση ο νέος μηχανισμός αποτροπής εξαγωγών

Ειδικότερα, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει τη ροή δόσεων εμβολίου της Pfizer/BioNTech, παραγγελία δηλαδή 40 εκατ. δόσεων, προς τη Μ. Βρετανία.

«Είναι πιθανό, υπό κάποιες συνθήκες, να μην επιτρέψουμε την πραγματοποίηση των εξαγωγών», αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο βρετανικό μέσο.

Αν η Ευρώπη προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τότε η επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού θα μπορούσε να καθυστερήσει στη Βρετανία, καθώς η χώρα θα αναγκαστεί να βασιστεί στις ποσότητες εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά της.

Στην πρωτοβουλία αυτή των Βρυξελλών αναφέρεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην απαντητική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμη τρεις ηγέτες των «27» αναφορικά με τη διαχείριση της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Εφαρμογή του άρθρου 122 της Σ.Λ.Ε.Ε

Σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο του άρθρου 122:

  1. Με την επιφύλαξη άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, μπορεί να θεσπίζει, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, ιδίως εάν ανακύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό με ορισμένα προϊόντα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
  2. Όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση.
AstraZenecaPfizerΑπαγόρευσηΕΕεμβόλιαεξαγωγέςΜ.Βρετανία