Προσεύχονται για νερό στην Τουρκία: 45 μέρες επάρκεια στην Πόλη, 110 στην Άγκυρα

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως η Κωνσταντινούπολη μπορεί να ξεμείνει από νερό μέσα σε 45 ημέρες και πως η επάρκεια για την πρωτεύουσα της χώρας, Άγκυρα υπολογίζεται στις 110 ημέρες περίπου, καθώς η Τουρκία υποφέρει από την χειρότερη ξηρασία της τελευταίας δεκαετίας.

Η εκτεταμένη αστική ανάπτυξη είναι υπεύθυνη για το «άδειασμα» των αποθεμάτων στα  φράγματα της πόλης των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και άλλων μητροπόλεων της χώρας.

Η στάθμη του νερού στο φράγμα Ομέρλι, την κύρια πηγή νερού της Κωνσταντινούπολης, είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών – με πληρότητα σε μόλις 20% της χωρητικότητάς του, λόγω έλλειψης βροχής.

Προσεύχονται στα τζαμιά – Τελειώνουν τα αποθέματα σε Σμύρνη και Μπούρσα

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, την Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δήλωσε ότι απομένουν μόνο 110 ημέρες νερού σε φράγματα και ταμιευτήρες. Οι επόμενες δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, Ισμίρ (Σμύρνη) και Μπούρσα, έχουν αποθέματα στο 36% και 24% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Άγκυρας πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο την Δευτέρα, το οποίο θα εισάγει χρέωση για το νερό, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση. Στις 5 Ιανουαρίου δήλωσε: «Τα αποθέματα νερού στο φράγμα μας έχει μειωθεί στο 20% και απομένουν 110 ημέρες νερού. Προκειμένου να αποφευχθεί η υψηλή κατανάλωση, θα σημειωθεί σταδιακή αύξηση των τιμολογίων για χρήση άνω των 10 m³».

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που έχει ζητηθεί από τα τζαμιά να προσεύχονται για βροχή τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων. Ωστόσο, τα αποθέματα νερού εξακολούθησαν να μειώνονται, με τις βροχοπτώσεις να σημειώνουν μείωση κατά 49% τον Νοέμβριο και κάτω από το μέσο όρο από τότε.

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Η Τουρκία, όπως σημειώνει το iefimerida.gr, παράγει μόλις 1.346 κυβικά μέτρα νερού κατά κεφαλήν ανά έτος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται «υπό πίεση νερού».

Παράλληλα, είναι αντιμέτωπη με μια σειρά ξηρασιών και ανυδρίας, από την δεκαετία του 1980 λόγω της αστικής επέκτασης, της εκβιομηχάνισης, της αύξησης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής.

Η ακαδημαϊκός του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Σεβίνκ Ασιλχάν, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ημι-άνυδρο κλίμα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και είπε ότι η μείωση του αριθμού των δασών και των πράσινων περιοχών έχει κάνει το θέμα της ξηρασίας, ακόμη πιο σοβαρό. Όπως δήλωσε στην Hurriyet Daily News: «Το φυσικό περιβάλλον, οι πράσινες περιοχές και τα δάση πρέπει να προστατεύονται και η αναδάσωση πρέπει να γίνει για βιώσιμους υδάτινους πόρους».

Ο εμπειρογνώμονας διαχείρισης του νερού στο Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, δρ. Ακγκούν Ιλχάρ, δήλωσε στον Guardian: «Αντί να επικεντρώνεται σε μέτρα για την διατήρηση του ελέγχου της ζήτησης νερού, η Τουρκία επιμένει να επεκτείνει την παροχή νερού μέσω της κατασκευής περισσότερων φραγμάτων. Η Τουρκία έχει χτίσει εκατοντάδες φράγματα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Τα προειδοποιητικά σημάδια υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά στην πράξη δεν έχουν γίνει πολλά».

Ο Δρ. Ουμίτ Σαχίν, δήλωσε: «Στην Κωνσταντινούπολη, οι πιο ζωτικές λεκάνες απορροής, τα τελευταία δάση και η γεωργική γη έχουν ανοίξει σε έργα αστικής ανάπτυξης: το νέο αεροδρόμιο, την νέα γέφυρα του Βοσπόρου, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους».
Αύξηση στα τιμολόγια για να αντιμετωπιστεί η κρίση

 

 

Άγκυρααποθέματα νερούελλειψη νερουΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΜπούρσα ξηρασίαΠροσευχέςΣμύρνητζαμιάφράγματα