Διάγγελμα παρωδία από τον Τραμπ: Καλεί σε «συμφιλίωση» & δίνει «χάρη» στον εαυτό του (Video)

Πως πλέον στρέφει πλέον την προσοχή του στο να γίνει «ομαλή» και «εύτακτη» μεταβίβαση της εξουσίας, ανέφερε μετά την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.

Στην πρώτη ανάρτηση του Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την αιματηρή εισβολή και το χάος στο Καπιτώλιο, ένα video που μεταφόρτωσε, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι αφού «το Κογκρέσο κύρωσε τα αποτελέσματα», «νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου», προσθέτοντας πως «στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας», προσθέτοντας πως είναι «η στιγμή για επούλωση και συμφιλίωση».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο video, ο Τραμπ δεν προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν και πως υπονοεί, πως σε περίπτωση καθαίρεσής του, μπορεί ως πρόεδρος να δώσει χάρη στον εαυτό του!

Δηλώνει ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης δεν «αντιπροσωπεύουν» τις ΗΠΑ και θα «πληρώσουν».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι, σε σύντομη παρέμβασή της, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του «καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Το διάγγελμα του Τραμπ

«Θέλω να ξεκινήσω με την αήθη επίθεση στο Καπιτώλιο. Οπως όλοι οι Αμερικανοί, είμαι εξοργισμένος από τη βία, την παρανομία και όσα έγιναν. Διέταξα την Εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και τις ειδικές δυνάμεις να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του νόμου και της τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε τη χώρα μας. Και όσοι παραβήκατε τον νόμο, θα πληρώσετε.

Περάσαμε μια έντονη συναισθηματικά εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι έντονα. Πρέπει να τα κατευνάσουμε και να προχωρήσουμε με την υπόθεση της Αμερικής. Η καμπάνια μου κυνήγησε κάθε νομική οδό για να κοντράρει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μοναδικός μου στόχος ήταν η ακεραιότητα της διαδικασίας και πάλευα για να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία. Επιμένω πως πρέπει να αναμορφώσουμε τους εκλογικούς μας νόμους για να επικυρώσουμε την ταυτότητα και τη συμμετοχή όλων των ψηφοφόρων και να σιγουρέψουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη σε όλα τα εκλογικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Το Κογκρέσο επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών και μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου. Πλέον επικεντρώνομαι στο να σιγουρέψω πως θα γίνει μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε. Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Είμαστε η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο και χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία.

Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, στον πατριωτισμό, στις κοινότητες, στην κοινωνία, στην οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά να ξέρετε ότι το εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».

Όχι λέει ο Πενς στην καθαίρεση του Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εναντιώνεται στη χρησιμοποίηση της εικοστής πέμπτης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ ώστε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του που επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider, η εφημερίδα New York Times και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προτρέπουν τα μέλη της κυβέρνησης του Τραμπ να επικαλεστούν την 25η τροπολογία και να απαλλάξουν άμεσα τον πρόεδρο από τα καθήκοντά του, δύο εβδομάδες πριν παραδώσει την εξουσία, καθώς του προσάπτουν ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο προχθές Τετάρτη.

Αν δεν υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία, ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου που ανήκουν στους Δημοκρατικούς, ιδίως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, εισηγούνται να κινηθεί εσπευσμένα διαδικασία παραπομπής του προέδρου σε δίκη και να καθαιρεθεί πάραυτα αν κριθεί ένοχος.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη και να απομακρυνθεί από το κορυφαίο αξίωμα των ΗΠΑ «άμεσα», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός πολιτικός Τζέρι Νάντλερ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Για ακόμη μια φορά, ζητώ ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη και να παυθεί από το αξίωμα. Έχουμε πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια δράσης. Το έθνος δεν αντέχει μια μακρά, παρατεταμένη διαδικασία, τάσσομαι υπέρ της υποβολής κατηγορητηρίου» το συντομότερο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρει επί λέξει ο Νάντλερ στην εν λόγω ανακοίνωση.

Τζο Μπάιντεν: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο υποκινητής της επίθεσης στην δημοκρατία

Η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, την οποία υποκίνησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε το βράδυ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στέλνοντας και το μήνυμα της τελικής αναμέτρησης. «Υποδαύλισε», τόνισε «μια επίθεση χωρίς έλεος εναντίον των θεσμών».

Σχεδόν ταυτόχρονα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζητούσε την άμεση καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία μέσω της ενεργοποίησης της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος από τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Νάνσι Πελόζι: Ο πρόεδρος Τραμπ συμμετείχε σε αποτυχημένο πραξικόπημα

«Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενθάρρυνε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής», δήλωσε η Πελόζι προσθέτοντας ότι αναμένει μια γρήγορη απόφαση από τον Μάικ Πενς για την ενεργοποίηση ή όχι της 25ης τροπολογίας.

Εάν ο Πενς δεν το πράξει, το Κογκρέσο «μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαδικασίες πρότασης μομφής», πρόσθεσε. Η Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρόεδρο «φονικό» για τους Αμερικανούς και τη δημοκρατία των ΗΠΑ, είπε ότι συμμετείχε σε ένα «αποτυχημένο πραξικόπημα» και δήλωσε ότι η αποπομπή του Τραμπ από την προεδρία είναι μια «επείγουσα ανάγκη υψίστης σημασίας». Και επεσήμανε με νόημα, ότι δεν είναι δυνατό να έχει πλέον στα χέρια του ο Τραμπ τους κωδικούς για την ενεργοποίηση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

Τι προβλέπει η 25η Τροπολογία

Η 25η Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και στην πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η 25η Τροπολογία, επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963.

Το «κλειδί» της είναι το Άρθρο 4, το οποίο αφορά καταστάσεις στις οποίες ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν ως προφανή στόχο την εφαρμογή της στην περίπτωση που ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς. Κατά μια νομική ερμηνεία μπορεί να εφαρμοστεί και διασταλτικά – στην περίπτωση που ένας πρόεδρος κρίνεται επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Μάικ Πενς και η πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο ίδιος ο Μάικ Πενς έως ότου ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αρκετοί νομικοί επισημαίνουν ότι η ενεργοποίησή της είναι δύσκολη καθώς οι «κίνδυνοι» που προβλέπονται στο Άρθρο 4 αφορούν κυρίως πράξεις εσχάτης προδοσίας, διαφθοράς και εγκλημάτων, που δεν μπορούν σ΄αυτή την συγκυρία να αποδοθούν στον Τραμπ.

Η διαδικασία της καθαίρεσης (Impeachment)

Περισσότερες πιθανότητες δείχνει να έχει, σε νομικό επίπεδο τουλάχιστον, η διαδικασία της καθαίρεσης (impeachment). Για να δρομολογηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται μόνον η απόφαση, με απλή πλειοψηφία στη Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη Γερουσία ωστόσο για την οριστική καταδίκη του προέδρου θα χρειάζονταν ενισχυμένη πλειοψηφία.
Κατά τον συνταγματολόγο Φρανκ Μπάουμαν που επικαλείται η Deutsche Welle θα μπορούσε να καταλογιστεί στον Τραμπ απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή ακόμη μια πιο γενικά διατυπωμένη κατηγορία παραβίασης του Συντάγματος ή αθέτησης του όρκου του.
Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες.
“Θα μπορούσε δηλαδή μέχρι το μεσημέρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ασκηθεί μια από τις κατηγορίες. Και στη συνέχεια να πήγαινε το κείμενο, μέσω των διαδρόμων της ροτόντας του Καπιτωλίου, στη Γερουσία για να οριστεί ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αύριο κιόλας το μεσημέρι”, εισηγείται ο ίδιος.

 

 

διάγγελμα παρωδίακαθαίρεσηΠενςΤραμπχάρη