Την επιβολή τρίτου σκληρού lockdown στη Μ. Βρετανία ανακοίνωσε ο Μπ. Τζόνσον

Την επιβολή του τρίτου εθνικού αυστηρότατου lockdown στην Αγγλία, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.

«Πρέπει να μπούμε σε εθνικό lockdown», ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, συμπληρώνοντας ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα ανησυχητικά στοιχεία, έχει γίνει «σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να θέσουμε υπό έλεγχο τη μετάλλαξη κορωνοϊού, που διαδίδεται με ταχύτητα, αλλά και να βοηθήσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι όταν η χώρα πολεμούσε τον κορωνοϊό «οι συλλογικές προσπάθειες δούλευαν και συνέχιζαν να λειτουργούν». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι «τόσο απογοητευτικό όσο και ανησυχητικό» να βλέπουμε την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη του ιού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νέο στέλεχος είναι μεταξύ 50% και 70% πιο μεταδοτικό, έτσι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν, προσέθεσε. Παράλληλα, τα νοσοκομεία δέχονται μεγαλύτερη πίεση από τον COVID-19 από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξη της πανδημίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Μπόρις Τζόνσον: Τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν ως φορείς μετάδοσης του ιού

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε την ταλαιπωρία που υφίστανται γονείς και μαθητές. «Κατανοώ πλήρως την ταλαιπωρία και το άγχος» που θα προκληθεί σε γονείς και μαθητές. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά «λόγω της σημασίας της εκπαίδευσης για τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για παιδιά», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ειδικών ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι πολύ απίθανο να νοσήσουν σοβαρά ακόμη και από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον εξήγησε, όμως, ότι τα σχολεία μπορεί να λειτουργούν ως «φορείς μετάδοσης», προκαλώντας την εξάπλωση του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.

LockdownΜ. ΒρετανίαΜπόρις Τζόνσον