Εντείνεται ο εκνευρισμός στην Άγκυρα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ενώ δεν κρύβεται πλέον η διάχυτη ανησυχία στη γειτονική χώρα, για το τι ακριβώς σημαίνουν οι κυρώσεις αυτές και το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους, στην ήδη βεβαρημένη οικονομία της.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του κατά της Ουάσιγκτον σήμερα Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι καμία άλλη χώρα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο η δική του, έχει υποστεί τέτοιους περιορισμούς.
«Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;»
«Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ως εχθρική πράξη και επίθεση στην «κυριαρχία» της Τουρκίας. «Αρνούμενες τους όρους μας για την αγορά των δικών τους (σ.σ. Patriot) συστημάτων αεράμυνας, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το όπλο των κυρώσεων επειδή τα αγοράσαμε από αλλού» είπε.
Και αφού σύμφωνα με το Sputnik, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις δεν «συνάδουν» με το γεγονός ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει την αμυντική παραγωγή της και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα σταματήσουν» ωστόσο, τις προσπάθειες της Τουρκίας.
Πάντως, ο Ερντογάν, προφανώς λόγω εκνευρισμού παρέβλεψε ότι το 2018 οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την «Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων» CAATSA, βάζοντας στο στόχαστρο την υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Κίνας και τον επικεφαλής της για την «συμμετοχή σε σημαντικές συναλλαγές» με τη Ρωσία για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 και εξοπλισμό σχετιζόμενο με τους S-400.