Σχεδιάζεται «μπλόκο» στο Oruc Reis - Σκέψεις για αποκλεισμό τουρκικών ερευνητικών πλοίων από λιμάνια της Ε.Ε. & υπηρεσίες

Ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο και ενδιαφέρον σχέδιο για «μπλόκο» στην ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis βρίσκεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., σήμερα και αύριο 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Politico.

Το σχέδιο, το οποίο τελεί υπό συζήτηση και δεν έχει «κλειδώσει», προβλέπει τον αποκλεισμό των τουρκικών ερευνητικών σκαφών από την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά λιμάνια και υπηρεσίες – μια κίνηση, που εξετάζεται ως πιο προωθημένο μήνυμα αποτροπής προς την Αγκυρα και ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Πρόσθετες κυρώσεις με ορίζοντα τον Μάρτιο

Κατά την ίδια πηγή στο προσχέδιο της απόφασης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων  εις βάρος της Τουρκίας για τις ερευνητικές δραστηριότητας που έχει αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ», αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το Politico.

Οι επιπρόσθετες κυρώσεις θα έχουν ως χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο.  Ωστόσο, σε μία κίνηση που θα αποσκοπεί να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα για να σταματήσει τις γεωτρήσεις, η απόφαση θα καλεί το Συμβούλιο για να προετοιμάσει επιπρόσθετες λίστες για επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα.

Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεξέτεινε για ένα χρόνο τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον δύο ατόμων.

“Να δώσουμε περισσότερο χώρο στην διπλωματία”

Βάσει του προσχεδίου πάντως, η απόφαση θα σημειώνει ως θετική παράμετρο την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις σεισμικές δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να «επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Άλλη διπλωματική πηγή, που επίσης επικαλείται το Politico, πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές – πλην των κυρώσεων – να λειτουργήσουν. «Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο» είπε η εν λόγω πηγή.

Στην κατεύθυνση αυτή, το προσχέδιο τονίζει ότι «η προσφορά για μια θετική ατζέντα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της», μία αναφορά που παραπέμπει για παράδειγμα στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

 

 

 

Oruc ReisΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣύνοδος ΚορυφήςΤουρκία κυρώσειςΤουρκία-Ε.Ε.