Στο... δείπνο η συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία - Επιμένει για εμπάργκο όπλων, η Ελλάδα

Μικρό καλάθι, -όπως προϊδεάζει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κυρώσεις στην Τουρκία που διέρρευσε στον Τύπο- φαίνεται ότι θα πρέπει να κρατούν τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία αναφορικά με τις αποφάσεις της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο… δείπνο η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με επιστολή που απέστειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αποκάλυψε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. θα συζητηθούν στο δείπνο των ηγετών, αύριο Παρασκευή.

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Η Ελλάδα είχε ζητήσει από την Ε.Ε. την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν προκύπτει από το σχέδιο των συμπερασμάτων. Ερωτηθείς αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περιθώρια να κάνει κάτι για να σταματήσει τη διαδικασία, Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι «ίσως είναι πολύ αργά».

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι σαφείς και μόνιμες ενδείξεις της βούλησης για έναρξη σε μια νέα βάση των σχέσεων συνεργασίας. Αυτό που έχουμε δει ως τώρα είναι η αποχώρηση ενός πλοίου (σ.σ.: Oruc Reis), που επέστρεψε μια εβδομάδα αργότερα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θα τεθεί θέμα εμπάργκο όπλων επειδή η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλή κυρώσεων και από τις ΗΠΑ για την αγορά από τη Ρωσία των S-400 και όπως διαφαίνεται από το σχέδιο συμπερασμάτων η Ε.Ε. περιμένει να δει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν προτού προβεί σε βήματα αναφορικά με τις στρατιωτικές προμήθειες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει συντονισμό των κινήσεων σε αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ», αναφέρεται στο κείμενο.

Στο σχέδιο καταδικάζονται «οι μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις» της Τουρκίας και η ρητορική του Ερντογάν «κατά της Ε.Ε., κρατών-μελών της ΕΕ και Ευρωπαίων ηγετών» -σαφής αναφορά στους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του Τούρκου προέδρου για τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο έχει αποκαλέσει, μεταξύ άλλων, «διανοητικά ασταθή». Παράλληλα επισημαίνεται και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη, όπου έστειλε εξοπλισμό και δυνάμεις στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είχε χαρακτηριστεί κρίσιμη για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά με την ατζέντα της «βαριά» λόγω της κόντρας με Ουγγαρία, Πολωνία για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, το Brexit, την πανδημία, τις διατλαντικές σχέσεις, την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία, οι σημαντικές αποφάσεις φαίνεται ότι αναβάλλονται για αργότερα.

 

 

Kυριάκος Μητσοτάκηςκυρώσεις στην Τουρκίαπροσχέδιο συμπερασμάτωνΣύνοδος Κορυφής Ε.Ε.Τουρκία