Απειλώντας εμμέσως και με φανερό εκνευρισμό, απάντησε η Τουρκία στο μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητάει επισήμως, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας, στηρίζοντας παράλληλα και την Κύπρο.
«Άσχετο και προκατειλημμένο»
Ακολουθώντας τη συνήθη τακτική της, που υπαγορεύει πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», η Τουρκίας κατηγόρησε την ευρωβουλή για «προκατάληψη» και άφησε έμμεσες αλλά σαφείς απειλές σχετικά με τις εξελίξεις στο κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, είπε ότι «αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο άσχετο και προκατειλημμένο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κυπριακό Ζήτημα».
Ο Ακσόι, μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι «αν αυτή η προσέγγιση και νοοτροπία διατηρηθεί, δεν θα είναι πιθανό για τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσγς να συνεισφέρουν δημιουργικά σε μία διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος».
«Δεν ανεχόμαστε απειλές»
Παράλληλα, ο Ακσόι κάλεσε «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004.
Χωρίς να ανέχεται απειλές και εκβιασμούς η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγμάτευσης προστατεύοντας αποφασιστικά τα δικαιώματά της καθώς και των Τουρκοκυπρίων».
Πιέσεις για κυρώσεις
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.
Ζητούν δε, μία βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού της Κύπρου και του λαού της η οποία μπορεί να βρεθεί «μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων» και προτρέπουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να διατηρήσει την ενότητά του έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις».
Αναλυτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή, με ισχυρή στήριξη του ΕΛΚ. Αν και μη δεσμευτική, η τροπολογία αποτελεί καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο, αυτό της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.