Γνωστή αραβική οικογένεια, πίσω από την μεγάλη ληστεία στον "Πράσινο Θόλο" της Δρέσδης

Έναν χρόνο μετά την κλοπή πολύτιμων καλλιτεχνικών θησαυρών από τον Πράσινο Θόλο της Δρέσδης, η γερμανική αστυνομία, μετά από συνεχείς έρευνες, προχωρεί πλέον σε συλλήψεις, ενώ οι υποψίες στρέφονται σε πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι έρευνες εστίασαν ιδιαίτερα στη πολυεθνική συνοικία Νόικελν του Βερολίνου.

Ήταν μία εξαιρετικά οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας, που σχεδιαζόταν επί μήνες. Συμμετείχαν 1.640 πάνοπλοι αστυνομικοί από οκτώ κρατίδια της Γερμανίας, μεταξύ αυτών και στελέχη των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων SEK και GSG-9. Συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους προς τους στόχους της έρευνάς τους για να μην κινήσουν υποψίες και στις έξι το πρωί της Τρίτης χτύπησαν συντονισμένα σε δεκαοκτώ διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας: ιδιωτικές κατοικίες, γκαράζ, αυτοκίνητα.

Συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ενώ συγκεντρώθηκε αποδεικτικό υλικό που ίσως βοηθήσει περαιτέρω στις έρευνες για τη μεγάλη ληστεία της Δρέσδης, τον Νοέμβριο του 2019, όταν άγνωστοι είχαν εισβάλει στον Πράσινο Θόλο, ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο που είχε ιδρύσει τον 18ο αιώνα ο ηγεμόνας της Σαξονίας Αύγουστος ο Ισχυρός και έκλεψαν αμύθητους θησαυρούς, μεταξύ των οποίων σπάνια βασιλικά κοσμήματα με πολύτιμους λίθους.

Οι υποψίες της αστυνομίας στρέφονται προς τα αραβικά τζάκια, που όλο και περισσότερο απασχολούν τις αρχές με την παραβατική τους συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα προς την πολυπληθή οικογένεια Ρέμο, μέλη της οποίας, είχαν συλληφθεί και παλαιότερα, μετά από την επίσης μυστηριώδη κλοπή γιγαντιαίου χρυσού νομίσματος, βάρους 100 κιλών, από το Μουσείο Μπόντε του Βερολίνου.

Εντατικές έρευνες επί έναν χρόνο

Αμέσως μετά την κλοπή στο Θόλο της Δρέσδης, τον Νοέμβριο του 2019, η αστυνομία της Σαξονίας σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, συνέστησε ειδική ομάδα ερευνών, απαρτιζόμενη από 40 άτομα, που αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στις έρευνες συμμετείχε και ειδικός της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

Πρώτος στόχος ήταν η αξιολόγηση υλικού από τις κάμερες ασφαλείας. Εντοπίστηκαν 700 αντικείμενα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό. Παράλληλα, ορίστηκε αμοιβή 500.000 ευρώ για όσους θα βοηθούσαν στον εντοπισμό των δραστών.

Έτσι έφτασαν περισσότερες από 1.000 “πληροφορίες” στην αστυνομία. Από την πρώτη στιγμή κάποιοι εξέφραζαν υποψίες για τα μεγάλα αραβικά σόγια, με την επικεφαλής της αστυνομίας Μπάρμπαρα Σλόβικ, να δηλώνει πως όλα αυτά είναι απλώς “εικασίες”, αλλά δεν παρέλειπε να επισημάνει ότι “είναι εμφανείς οι ομοιότητες με τις κλοπές στο Μουσείο Μπόντε και παλαιότερα στο πολυκατάστημα KaDeWe, δεν χρειάζεται να είναι κανείς εγκληματολόγος για να τις αντιληφθεί”.

Τα ενοχοποιητικά στοιχεία, προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τρία: Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αποδεικτικό υλικό που άφησαν πίσω τους οι ίδιοι οι δράστες στον χώρο του εγκλήματος, αλλά και η ανακάλυψη ενός αυτοκινήτου διαφυγής, το οποίο φέρει ίχνη των υπόπτων.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε ένα Ίντερνετ Καφέ στη συνοικία Νόικελν, καθώς και σε ιδιωτική κατοικία, εντοπίζοντας ένας υπάλληλο που φέρεται να προμήθευσε τους δράστες με κάρτες SIM χωρίς να καταγράψει τα πραγματικά στοιχεία τους. Στις 9 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο διαφυγής σε συνεργείο του Βερολίνου. Οι αρχές εκτιμούν πως ήταν συνολικά επτά τα άτομα που συμμετείχαν στην κλοπή στον Πράσινο Θόλο.

Οι συλλήψεις: Δύο διεθνή εντάλματα ίσως δώσουν απαντήσεις

Μέχρι στιγμής πέντε ύποπτοι βρίσκονται στο στόχαστρο της αστυνομίας. Τρεις συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης. Οι δύο είναι 23 ετών και ο τρίτος 26 ετών, ενώ όλοι τους έχουν γερμανική υπηκοότητα. Ένας από αυτούς είχε καταδικασθεί ερήμην για την κλοπή του χρυσού νομίσματος στο Μουσείο Μπόντε.

Λίγο μετά τη συντονισμένη έφοδο της Τρίτης, η γερμανική αστυνομία εξέδωσε διεθνή εντάλματα αναζητώντας άλλους δύο υπόπτους. Είναι δίδυμοι, ηλικίας 21 ετών και έχουν το ίδιο επώνυμο με τους τρεις που βρίσκονται υπό κράτηση.

Η πολυπληθής οικογένεια Ρέμο είναι από τις πιο γνωστές οικογένειες της γερμανικής πρωτεύουσας.

Έχει αραβική καταγωγή, αλλά για πολλά χρόνια διέμενε στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, ενώ τη δεκαετία του ’80 ήρθε στο Ανατολικό Βερολίνο μέσω Λιβάνου και από εκεί πέρασε στο Δυτικό Βερολίνο.

Η γερμανική δικαιοσύνη κάνει λόγο για “μεγάλο αριθμό αδικημάτων” στα οποία φέρεται να εμπλέκεται: κλοπές έργων τέχνης, ληστεία σε τράπεζα, επίθεση σε χρηματαποστολή, διακίνηση ναρκωτικών, ακόμη και στη δολοφονία ενός άνδρα με μπαστούνι του μπέιζμπολ.

Ανησυχία για την τύχη των κλοπιμαίων ανυπολόγιστης αξίας…

Τον Ιούλιο του 2018 η Εισαγγελία του Βερολίνου αποφάσισε να κατασχέσει 77 ακίνητα της ύποπτης, αλλά και πάμπλουτης οικογένειας. Η συνολική αξία τους, ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ και πιστεύεται,  ότι αποκτήθηκαν με έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, εν μέρει και με εμβάσματα από το εξωτερικό.

Πάντως και αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, τα κλοπιμαία από τον Πράσινο Θόλο παραμένουν άφαντα. “Θα πρέπει να είμαστε πολύ τυχεροί για να τα βρούμε έναν χρόνο μετά…” παραδέχεται ο Τόμας Γκάιτνερ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Δρέσδης.

Άλλωστε δεν είναι απαραίτητο να έχουν πωληθεί ακέραια τα κλοπιμαία. Οι δράστες θα μπορούσαν να λιώσουν τα κοσμήματα και να τεμαχίσουν ή να τροχίσουν τα διαμάντια.

Ωστόσο, μετά την έρευνα της Τρίτης η αστυνομία έχει συγκεντρώσει νέα στοιχεία και όπως επισημαίνει ο Τόμας Γκάιτνερ, “αυτή η έρευνα έχει πολύ ακόμη για να ολοκληρωθεί”.

 

 

 

αραβική οικογένειαΒερολίνοΔιαμάντιαΔρέσδηκοσμήματαληστείαΠράσινος ΘόλοςΡέμοΣυλλήψεις