Νύχτα τρόμου στη Βιέννη: "Μείνετε σπίτια σας! Ισλαμιστές τρομοκράτες διαφεύγουν" - «Παγωμένη» η Ευρώπη (Video)

Ένα ακόμη θύμα της χθεσινής φονικής επίθεσης στην καρδιά της Βιέννης υπέκυψε στα τραύματά του, όπως μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες και έναν δράστη, ενώ είναι 7 οι πολίτες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας δεχτεί πυρά.

Νεκροί τέσσερις πολίτες και ο ένας δράστης – Έξι τα σημεία των επιθέσεων

Οι τραυματίες έως στιγμής είναι 15, ενώ ακόμα περισσότεροι πολίτες έχουν υποστεί νευρικό κλονισμό, από την αγριότητα της οποίας έγιναν μάρτυρες.

Η εφημερίδα Kurier, επικαλούμενη τον δήμαρχο της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, γράφει επίσης πως ένα τέταρτο άτομο σκοτώθηκε επιπλέον του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Τζιχαντιστής ο δράστης

Η χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή», ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου στις 06:00 (στις 07:00 ώρα Ελλάδας) τα νεότερα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται.

Ο δράστης, «συμπαθών» του Ισλαμικού Κράτους, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι, ενώ ερευνάται το περιβάλλον του, αλλά δεν είναι δυνατό να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, για να μην παρακωλυθούν οι έρευνες της αστυνομίας.

Ίσως δεν ήταν μόνον ένας – Κάποιοι τρομοκράτες διαφεύγουν

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι υπήρχαν και άλλοι δράστες, είπε ο υπουργός, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας έχουν μεταφορτωθεί από αυτόπτες μάρτυρες πάνω από 20.000 βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την επίθεση, το 20% των οποίων έχει αξιολογηθεί ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» στις 20:09 τοπική ώρα (21:09 ώρα Ελλάδας) δήλωσε ο πρόεδρος της αστυνομίας της Βιέννης Γκέρχαρντ Πιουρστλ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου το πρωί, ενώ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας, Φραντς Ρουφ, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης το διαμέρισμα του δράστη, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε είχε γεννηθεί και ανατραφεί στην Βιέννη.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν περισσότεροι δράστες, είπε ο υπουργός.

Πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αυστριακής πρωτεύουσας, ή βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, δήλωσε ο Πιουρστλ.

«Εάν έχετε τη δυνατότητα, μείνετε σπίτι – στην περίπτωση που δεν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι για επαγγελματικούς λόγους», υπάρχει επί του παρόντος αυξημένη παρακολούθηση του δημόσιου χώρου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε τους ανθρώπους να αποφύγουν σήμερα το κέντρο της Βιέννης, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η προσέλευση των παιδιών στα σχολεία.

Τη στιγμή της επίθεσης, οι δρόμοι στο κέντρο της Βιέννης ήταν γεμάτοι κόσμο που, λόγω και της σχετικά υψηλής θερμοκρασίας για την εποχή, ήθελε να βγει την παραμονή πριν από το δεύτερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα στην Αυστρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ, σύμφωνα με την Αστυνομία, η επίθεση διαπράχθηκε αρχικά σε έξι σημεία σε άμεση γειτνίαση με την οδό στην οποία βρίσκεται η Εβραϊκή Συναγωγή της Βιέννης.

Οπτικό υλικό από την περιοχή όπου έλαβαν χώρα οι “τυφλές” επιθέσεις δείχνουν τους δράστες να πυροβολούν εν ψυχρώ πολίτη ο οποίος σωριάζεται ακαριαία στο έδαφος, ενώ ο εκτελεστής επιστρέφει, για να του δώσει και την χαριστική βολή.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου και Διάγγελμα Κουρτς

Με αφορμή την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα το πρωί και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες.

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.

Ο απολογισμός της φρίκης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αυστριακής αστυνομίας, μεταξύ των νεκρών, είναι και  μία γυναίκα, η οποία εργαζόταν ως σερβιτόρα και δέχθηκε πυρά εν ώρα εργασίας.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας, Φράντς Ρουφ, οι τραυματίες από τα πυρά του ένοπλου, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση με επιθετικό τυφέκιο και άλλα όπλα, είναι 15, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Από αυτούς, οι επτά είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ομόθυμη καταδίκη από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη καταδίκασε ομόθυμα η Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό Καγκελάριο, στον οποίο εξέφρασε τη θλίψη του, ενώ την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Στο πλευρό της Αυστρίας Μέρκελ και Μακρόν

Στα πρώτα σχόλιά τους για την αιματηρή επίθεση στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η ισλαμική τρομοκρατία αποτελεί «κοινό εχθρό» για τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι «εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού που χτυπήθηκε απόψε από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας, της Βιέννης. Μετά τη Γαλλία, μια ακόμη φίλη χώρα δέχεται επίθεση. Είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας οφείλουν να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα».

Το μήνυμα Μητσοτάκη: «Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:


«Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη#Vienna. Έχω μεταφέρει στον @sebastiankurz την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους.

Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία», κατέληξε.

 

 

 

ΒΙΕΝΝΗθύματαΙσλαμιστές τρομοκράτεςνεκροίφονική επίθεση