Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Στα χέρια ήρθαν πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης με συναδέλφους τους από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  (ΑΚΡ) χθες (17/2) το βράδυ στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Στην συνεδρίαση, η Κυβέρνηση Νταβούτογλου ήθελε να περάσει νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με την Αντιπολίτευση θα μετατρέψει την Τουρκία σε “αστυνομικό κράτος”, καθώς ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας και χαλαρώνει πολύ τις προϋποθέσεις για συλλήψεις προσώπων, έρευνες και τηλεφωνικές υποκλοπές χωρίς δικαστικό έλεγχο.

Να σημειωθεί πως τέσσερις από τους Βουλευτές χρειάστηκαν νοσηλεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Dogan, δύο πολιτικοί έφεραν χτυπήματα από το σφυρί του Προέδρου, στη χρήση του οποίου κατέφυγαν οι Βουλευτές του ΑΚΡ.

Η πλειοψηφία του ΑΚΡ κατόρθωσε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο, παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για αποτροπή τους.

Βάσει του νομοσχεδίου οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε έρευνες, συλλήψεις ή υποκλοπές με βάση απλές «υποψίες» και χωρίς οποιαδήποτε δικαστική εντολή.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν την συνεδρίαση: “Ο νόμος πρέπει τώρα να ψηφισθεί γρήγορα και κυρίως να εφαρμοσθεί το συντομότερο”.

Κόμμα Δικαιοσύνης και ΑνάπτυξηςνομοσχέδιοΤουρκίατραυματίες