Οι απειλές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά Γαλλίας και Ελλάδας, πως οι δύο χώρες «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», αλλά και η επίθεση του Τούρκου προέδρου προσωπικά κατά του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τους χαρακτήρισε ως «μη ικανούς» δεν έμεινε αναπάντητη από το Παρίσι.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα Γαλλικών Μέσων ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται σχετική πληροφόρηση από το Γαλλικό Υπουργείο Αμύνης, δημοσιεύματα τα οποία αναμεταδίδει η ΕΡΤ, η ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το «κόσμημα» στο στέμμα του γαλλικού ναυτικού καταπλέει στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, όπως του γαλλικού lemarin.ouest-france.fr.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, για λόγους ασφαλείας, δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, όπως όμως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο απόπλους από τo ναύσταθμο της Toulon γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν μέσα αντίμετρων στη διάθεση καμίας άλλης χώρας.
Η ανάπτυξη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο τη συγκεκριμένη στιγμή έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια ώρα απειλούσε ευθέως Ελλάδα και Γαλλία πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».
Ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έλαβε χώρα προ ολίγων ημερών, μεταξύ άλλων είχε επισημάνει: «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία».
Υπουργός Άμυνας Γαλλίας: Για να υπάρξει διάλογος, θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, μιλώντας την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 τόνισε πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με μια «εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ, απειλεί την κυριαρχία των δύο κρατών – μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και θέτει δυνητικά σε κίνδυνο το βασικό δικαίωμα που είναι το δίκαιο της θάλασσας».
Η κ. Φλοράνς Παρλί τόνισε πως προκειμένου «να υπάρξει διάλογος, θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης. Υπάρχει το δίκαιο της θάλασσας στα νερά της Μεσογείου. Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα υφαρπαγής ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συνθήκες».