Γρίφος η στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά: Τι δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης

“Δεν ήταν έκπληξη η σιωπή της Μέρκελ” για την Αθήνα, η σιωπή της Άνγκελα Μέρκελ, για την κατάφωρα προκλητική έξοδο του Oruc Reis για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στην Αθήνα οι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ δεν άρεσε στο Βερολίνο, ειδικά μετά την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί για ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Ωστόσο, η γερμανική προεδρία αναγκαστικά κάποια στιγμή θα μπει στο παιχνίδι, αλλά, όπως όλα δείχνουν, το καθυστερεί όσο μπορεί.

Παρόλο που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε χθες βράδυ από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η εκτίμηση διπλωματικών παραγόντων που γνωρίζουν σε βάθος τα ελληνοτουρκικά είναι ότι θα ξαναμπεί και ότι θα το έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον μέχρι τις 23 Αυγούστου (σύμφωνα με τη Naftex).

Κρίσιμη στιγμή θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν το Oruc Reis βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Τότε, εκτιμάται ότι θα παρέμβει ενεργότερα η Μέρκελ. Μέχρι τότε αποστάσεις και ψυχρό ενδιαφέρον από το Βερολίνο.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης

Ήταν απολύτως ενδεικτική επ αυτού η καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη. Απαντώντας σε ερώτηση της DW κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε:

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί γεμάτη ανησυχία την αύξηση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.» «Κεντρικό αίτημα» της Γερμανίας είναι «οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε απευθείας διάλογο για τα επίμαχα ζητήματα που τους χωρίζουν αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσς».

Παράλληλα ο κ Ζάιμπερτ έκανε έκκληση προς την Αθήνα και την Άγκυρα «να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση».

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία και θεωρούμε ότι το τουρκικό μέτρο δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση», τόνισε για να κάνει στη συνέχεια έκκληση στις δύο πλευρές να επιλύσουν μέσω του διαλόγου τις διαφορές τους, ειδικά εκείνες που είναι νομικής φύσεως.

Απαντώντας σε ερώτηση της DW αν οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis τις τελευταίες ημέρες είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Μπούργκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί σε νομική αξιολόγηση επειδή του λείπουν οι αναγκαίες πληροφορίες.

Ο κ. Ζάιμπερτ,  δεν απάντησε πάντως εάν το Βερολίνο γνώριζε για την συμφωνία Αθήνας-Κάϊρου. Και όπως φαίνεται ενημερώθηκε λίγο πριν και σε καμία περίπτωση δεν έδωσε συγκατάθεση ή ενθάρρυνση.

 

EρντογάνΓερμανίαΓερμανική κυβέρνησηελληνοτουρκικάΜέρκελ