Γαλλία & Ρωσία, ζητούν να μην προχωρήσει η πολιτισμική ιεροσυλία στην Αγιά Σοφιά

Συνολικά συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα, ώστε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην προχωρήσει στην παράλογη απόφασή, να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει μια ισορροπημένη απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη της τις οδηγίες της UNESCO.

Προσεκτικές αντιδράσεις από τη Ρωσία

«Θεωρούμε τον ναό εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία. Η UNESCO έχει εντάξει την Αγιά Σοφιά στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι κάθε αίτημα που σχετίζεται με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός» πρόσθεσε η κυρία Ζαχάροβα.

«Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», καταλήγει η Μαρία Ζαχάροβα.

Σίγουρα η αντίδραση της Ρωσίας εκφράζεται πάντως σε πιο ήπιους και συγκρατημένους τόνους σε σχέση με τις αντιδράσεις από την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.

Αντίθετη στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης, η Γαλλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επίσης, ζήτησε σήμερα Παρασκευή, να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγκη σεβασμού του μνημείου, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο αποτελεί και το απόλυτο σύμβολο της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Πόλη Bertrand Buchwalter, είχε μαλιστα σήμερα συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στην Τουρκία και της μετάθεσής του στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, με διαδικασίες εξπρές συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για το θέμα της μετατροπής ή μη της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αυθεντική κρίθηκε από το Δικαστήριο, η υπογραφή Κεμάλ

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, γνωμοδότησε επί της προσφυγής του τουρκικού συλλόγου «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» με την οποία ο σύλλογος ζητεί να επανεξεταστεί το διάταγμα του 1934, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, αμφισβητώντας την αυθεντικότητα της υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ.

Νωρίτερα από τις 15 ημέρες, η αναγγελία της απόφασης 

Το ΣτΕ γνωμοδότησε ότι η υπογραφή του Κεμάλ είναι αυθεντική, πετώντας έτσι το «μπαλάκι» στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

 

Αγία ΣοφίααπόφασηΓαλλίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΡωσίαΤζαμίυπογραφή Κεμάλ