Την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους, έντασης επιχειρούν ΕΕ & Κίνα

Την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσά τους, επιδιώκουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, οργανώνοντας σήμερα σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, για πρώτη φορά αφότου η διμερής σχέση τέθηκε σε δοκιμασία, εξαιτίας της κατηγορίας των Ευρωπαίων ότι το Πεκίνο διασπείρει παραπληροφόρηση για την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχουν βιντεοδιασκέψεις με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Αναμένεται να συμμετάσχει επίσης σε μέρος της συζήτησης ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κίνα. Αλλά αναμένουμε επίσης από την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της, ως μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», εξήγησε ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνόδου. «Η πανδημία (του νέου κορωνοϊού) ενέτεινε ορισμένες ανησυχίες» στην ΕΕ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεν αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση μετά τη σύνοδο, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι το Πεκίνο αποπειράται να ασκήσει πίεση σε χώρες μέλη της ΕΕ οι οποίες επέκριναν τον τρόπο που η κινεζική κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για την υποτιθέμενη αμέλειά τους στη φροντίδα ασθενών.

Η κινεζική ηγεσία αρνείται ότι έχει την παραμικρή ανάμιξη σε τέτοια φαινόμενα.

Ακόμη και προτού ξεσπάσει η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, οι δύο εταίροι είχαν διαφορές, ιδίως για το Χονγκ Κονγκ και για τους όρους της συμφωνίας για τις επενδύσεις την οποία διαπραγματεύονται για καιρό.

Η ΕΕ είναι εξάλλου αντιμέτωπη με εντεινόμενη πίεση από πλευράς των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον απαιτεί οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση έναντι του Πεκίνου.

Η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει τη σημερινή σύνοδο με πολύ κακό μάτι. «Το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να σας υποχρεώσει να διαλέξετε» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, υποστήριξε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η ΕΕ διστάζει να πάρει θέση στη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη: χρειάζεται σχέση συνεργασίας και με τις δύο και διστάζει να αποξενώσει τη μία ή την άλλη.

«Η Ευρώπη δεν θα παραταχθεί στο πεδίο της μάχης των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνιζε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για τη νομοθεσία για την ασφάλεια που προωθείται στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατά την άποψη ακτιβιστών, διπλωματών και επιχειρηματιών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το ημιαυτόνομο καθεστώς της πόλης και τον ρόλο της ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Το κινεζικό κοινοβούλιο αντέδρασε οργισμένα το Σάββατο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επέκρινε τον επίμαχο νόμο.

Η ΕΕ και η Κίνα είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνει σε ισχύ, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Κίνας στην πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η ΕΕ κατηγορεί την Κίνα ότι δεν άνοιξε ακόμη την οικονομία της, παρότι είχε υπογράψει διμερή συμφωνία για αυτό το 2019.

Η Γερμανία, η οποία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, αποφάσισε να αναβληθεί η σύνοδος κορυφής που προγραμματιζόταν να γίνει τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή του προέδρου Σι, επισήμως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού· ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εν μέρει η απόφαση οφειλόταν στο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για τις επενδύσεις.

 

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚίναΤηλεδιάσκεψη