Συνεχόμενοι “ύμνοι” γράφονται και αναπαράγονται από μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα και ινστιτούτα του εξωτερικού τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την Ελλάδα, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τelegraph: Aν και η Ελλάδα είχε όλες τις προϋποθέσεις για να οδηγηθεί σε καταστροφή διέψευσε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη
Αυτή τη φορά η βρετανική Telegraph αναφέρεται στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και η Ελλάδα είχε όλες τις προϋποθέσεις για να οδηγηθεί σε καταστροφή διέψευσε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη και κατάφερε μία τεράστια επιτυχία.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως «Στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι παγίδες μιας αναμενόμενης καταστροφής της Covid-19: μια δεκαετής χρηματοοικονομική κρίση είχε αποδυναμώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά επικρατούσαν, ενώ έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην ΕΕ. Για αυτούς τους λόγους πολλοί ειδικοί περίμεναν το αποτέλεσμα στην Ελλάδα να αντικατοπτρίζει εκείνο της Ισπανίας ή της Ιταλίας, όμως κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες».
Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το βρετανικό μέσο πλέκει το εγκώμιο της χώρας μας, καθώς λίγες μέρες πριν, με εκτενές ρεπορτάζ αναφερόταν στις ομορφιές της πατρίδας μας, της «πρώτης χώρας που πρέπει να επισκεφθεί κανείς» μετά την άρση του lockdown.
Brookings: Στρέφουμε το βλέμμα μας στην Ελλάδα για έμπνευση
Σήμερα επίσης, το παγκοσμίως γνωστό think tank Brookings έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης δια στόματος του Προέδρου του, Τζον Άλεν, στο πλαίσιο της διοργάνωσης webinar για τις «επιτυχίες της Ελλάδας και τις προκλήσεις που έρχονται».
Με καλεσμένο και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτήν την online συζήτηση, ο Άλεν, Στρατηγός εν αποστρατεία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε πως «η θαρραλέα δράση και η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο. Στρέφουμε το βλέμμα μας στην Ελλάδα για έμπνευση. Μέσα σε δέκα μήνες από την εκλογή του ως πρωθυπουργού, κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της αποτελεσματικής και αποφασιστικής ηγεσίας και να κρατήσει άγνωστο πόσες χιλιάδες ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς».
Εγκωμιαστικά σχόλια ειπώθηκαν και από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζέιμς Ράιαν, με τα οποία επίσης «αποθέωσε τους ελληνικούς κυβερνητικούς χειρισμούς.
(Διαβάστε σχετικά: Και τα εύσημα στην Ελλάδα από το Brookings: H αποθέωση Μητσοτάκη και οι 4 άξονες της ελληνικής επιτυχίας για τον Covid-19)
Fortune: Η Ελλάδα αποδείχτηκε έξι φορές πιο αποτελεσματική από τη Γερμανία, 27 φορές πιο αποτελεσματική από τη Γαλλία και 35 φορές πιο αποτελεσματική από τη Βρετανία.
Μετά το Brookings, σειρά είχε το Fortune, το οποίο σε δημοσίευμά του περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα «έβαλε τα γυαλιά» στους ισχυρούς της Ευρώπης αναφορικά με τη διαχείριση του κορωνοϊού.
“Αν στις αρχές Φλεβάρη, κάποιος προέβλεπε πως η αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία του κορωνοϊού θα ήταν πιο ισχυρή από εκείνη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενδεχομένως να τον κατηγορούσαν πως περνά πολύ χρόνο με τον Διόνυσο, τον Έλληνα Θεό του κρασιού”.
Με αυτή τη φράση ξεκινά το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο αναλύει τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία, αλλά και πώς η χώρα μας μπορεί να γίνει παράδειγμα ανά τον κόσμο για την επιστροφή στην κανονικότητα και τον τουρισμό.
Το άρθρο φέρει τον τίτλο “Πώς η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει ξανά χωρίς να καταστρέψει την επιτυχία του περιορισμού του κορωνοϊού”.
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως με βάση τα δεδομένα, η χώρα μας αποδείχτηκε έξι φορές πιο αποτελεσματική από τη Γερμανία, 27 φορές πιο αποτελεσματική από τη Γαλλία και 35 φορές πιο αποτελεσματική από τη Βρετανία. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει με βάση τον αριθμό των θανάτων ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας.
Επιπλέον, το Fortune τονίζει τα ακόλουθα στο εκτενές κείμενο:
-“Σε μια κίνηση εκ διαμέτρου αντίθετη με παλαιότερους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, που κατηγορούσαν τους ειδικούς όποτε χρειαζόταν να λάβουν σκληρά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τους ειδικούς.
-Η Ελλάδα στάθηκε τυχερή. Η χώρα είναι μικρότερη, πιο εύκολα διαχειρίσιμη από την κεντρική εξουσία και λιγότερο συνδεδεμένη σε διεθνές επίπεδο από τα μεγαλύτερα «ευρωπαϊκά της αδέρφια».
-Η Ελλάδα επέδειξε σταθερότητα στον στόχο και την επίλυση του προβλήματος. Αυτή η ίδια στρατηγική φαίνεται πως θα επικρατήσει και στις προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα.
Το Fortune περιγράφει επίσης πως η ολική επαναφορά δεν θα μοιάζει με το άνοιγμα ή το κλείσιμο ενός διακόπτη, αλλά περισσότερο με την σταδιακή επάνοδο (σαν ένα διακόπτη dimmer, όπως γράφει).
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο τουρισμός αποτελεί κλειδί για την ελληνική οικονομία και ένα από τα φωτεινά σημεία στην οικονομική κρίση, με 34 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019. «Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, το υπουργείο τουρισμού της Ελλάδας αναμένει μείωση επισκεπτών κατά 50% αυτή τη χρονιά» τονίζει το Fortune, που αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να υποδεχτεί τουρίστες από την 15η Ιουνίου.
Το δημοσίευμα περιγράφει πως ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο θα δώσει την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες και συμπληρώνει πως η Ελλάδα έχει έτσι μια χρυσή ευκαιρία να φανταστεί από την αρχή το ταξίδι και να θέσει τα παγκόσμια στάνταρντ για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό.
«Αφού έδειξε στον κόσμο πώς γίνεται το επιτυχημένο lockdown, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, δείχνοντάς μας πως να ανοίξουμε και πάλι».
To άρθρο της Handelsblatt για τον Πειραιά
Αξίζει να σημειωθεί, πως μεταξύ των εγκωμιαστικών δημοσιευμάτων του ξένου τύπου του τελευταίου διαστήματος, είναι και εκείνο της Handelsblatt, με το οποίο η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Πειραιά «Νούμερο 1 λιμάνι στη Μεσόγειο».
(Διαβάστε σχετικά: Ύμνοι Handelsblatt για τον Πειραιά ως Νο1 λιμάνι της Μεσογείου – “Δεν το άγγιξε η κρίση του Covid-19)