Τις 7.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Βρετανία, όπου σε μία ημέρα, οι νεκροί έφτασαν του 938 και οι απώλειες σε ζωές, είναι πλέον 7.097.
Το βρετανικό ΕΣΥ επιβεβαίωσε, ότι 828 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό σε νοσοκομεία με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 22 έως 103 ετών.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας είπε την Τετάρτη το μεσημέρι πως «Ο πρωθυπουργός Τζόνσον είναι κλινικά σταθερός και ανταποκρίνεται στην θεραπεία. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του νοσοκομείο Σεν Τόμας στο Λονδίνο».
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι σε καλή διάθεση.
Νωρίτερα, βρετανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι ο Τζόνσον ήταν απύρετος και όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν μπορεί να εργαστεί αλλά είναι σε επαφή με τους συνεργάτες του.
Αυτό όμως για το οποίο έχει συζητηθεί πολύ και έχει προκάλεσει μεγάλες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τζόνσον από την ημέρα που διαγνώσθηκε με κορωνοϊό μέχρι την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και στην εντατική δεν είχε ούτε μια φορά δεχθεί επίσκεψη από τον γιατρό του, όσο ήταν σε καραντίνα, αλλά δεχόταν συμβουλές μόνο μέσω βιντεοκλήσεων.
Ο 55χρονος πολιτικός εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ της Κυριακής, δέκα ημέρες αφότου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό, καθώς τα συμπτώματά του δεν υποχωρούσαν. Το επόμενο εικοσιτετράωρο η υγεία του επιδεινώθηκε. Η μεταφορά του στην εντατική έγινε το βράδυ της Δευτέρας, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει πρόβλημα δύσπνοιας. Η κατάστασή του χαρακτηριζόταν χθες σταθερή.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι ο Τζόνσον δεν βρίσκεται στον αναπνευστήρα, αλλά του χορηγείται οξυγόνο με μάσκα. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν είχε διαγνωστεί πνευμονία. Ο ίδιος ο Γκόουβ τέθηκε οικειοθελώς σε κατ’ οίκον απομόνωση, καθώς μέλος του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος παρουσίασε συμπτώματα της ίδιας νόσου.
Επικαλούμενη ιατρικές πηγές του νοσοκομείου, η εμβληματική εφημερίδα The Times, ανέφερε, ότι χορηγήθηκαν στον Τζόνσον τέσσερα λίτρα οξυγόνου, ενώ το όριο για να αποφασιστεί η χρήση αναπνευστήρα είναι 15 λίτρα.
Προτού προσβληθεί από τον ιό, ο ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών, ο οποίος δεν είναι καπνιστής, είχε καλή υγεία και αθλούνταν τακτικά στο τένις και στο ποδήλατο, με μόνο επιβαρυντικό στοιχείο τα περιττά κιλά του. Η 32χρονη σύντροφός του Κάρι Σάιμοντς, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, έχει παρουσιάσει επίσης συμπτώματα της νόσου, αλλά τις τελευταίες ημέρες αισθάνεται καλύτερα. Προτού μπει στον θάλαμο εντατικής θεραπείας, ο Μπόρις Τζόνσον όρισε ως προσωρινό διάδοχό του τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ράαμπ θα αναπληρώνει τον πρωθυπουργό «σε ορισμένα καθήκοντά του». Το βρετανικό συνταγματικό καθεστώς δεν ορίζει ποιος αναπληρώνει έναν πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση προσωρινής ή μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων του.
Εάν ο Τζόνσον χρειαστεί αναπνευστήρα, η δοκιμασία του θα παραταθεί χρονικά και η αναπλήρωσή του θα πρέπει να αποφασιστεί σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση και τελικά από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο 46χρονος Ράαμπ ήταν αρχικά αντίπαλος του Τζόνσον στη μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, αλλά τον υποστήριξε στην τελική φάση της διαδικασίας. Από τους πλέον αδιάλλακτους θιασώτες του Brexit, θεωρείται ιδεολόγος και αρκετά διχαστικός, ενώ δεν έχει μεγάλη κυβερνητική πείρα.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το κενό εξουσίας στο Λονδίνο δημιουργήθηκε τη στιγμή που η Βρετανία διανύει την πιο κρίσιμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, εβδομάδα στη μάχη κατά της πανδημίας, η κορύφωση της οποίας αναμένεται να έρθει γύρω στο Πάσχα, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή.