Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κοπεγχάγη

Η νύχτα του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου, αποτέλεσε μια ακόμα πληγή στην Ευρώπη, με μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε καφετέρια της πόλης και σε συναγωγή στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων στη συναγωγή στο κέντρο της Κοπεγχάγης, ενώ είχε προηγηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η επίθεση σε καφετέρια της πόλης, που φιλοξενούσε εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, με ένα ακόμα θύμα, έναν σκιτσογράφο

Κατά τις επιθέσεις τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί και οι αρχές ανακοίνωσαν πως ο άνδρας που έχασε την ζωή του το πρωί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στη συνοικία Νορέμπρο είναι ο δράστης των επιθέσεων, όπως μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το χρονικό

Άγνωστος δράστης άνοιξε πυρ σε καφετέρια στην πόλη όπου ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου με καλεσμένο τον Γάλλο Πρέσβη στη Δανία, Φρανσουά Ζιμερέι. Από τα πυρά του έπεσε νεκρός ένας άνθρωπος. Στην εκδήλωση βρισκόταν, επίσης, ο Σουηδός καλλιτέχνης, Λαρς Βιλκς, ο οποίος το 2007 είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο με σκίτσα του, τα οποία απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου. Έκτοτε ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.

«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν. Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.

«Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή» εξήγησε ο Φρανσουά Ζιμερέ.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι στην αίθουσα», έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Τα ΜΜΕ της Δανίας αναφέρουν ότι οι δράστες πυροβόλησαν περισσότερες από 30 φορές στο τζάμι της καφετέριας που λάμβανε χώρα η συζήτηση. Ακόμη, αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το σημείο με τραύματα.

Λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επίθεση που σημειώθηκε σε συναγωγή στο κέντρο της Κοπεγχάγης, πρωτεύουσα της Δανίας.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, του Εβραϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Σκανδιναβικών Χωρών, Μίκαελ Γκέλβαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη εντός της συναγωγής τη στιγμή της επίθεσης και ότι ο «νεαρός άνδρας» που σκοτώθηκε από τα πυρά ήταν ένα μέλος της συναγωγής που επέβλεπε τις εισόδους του κτιρίου.

 

 

Δανίατρομοκρατική επίθεση