Στον αντιπρόεδρο (αναπληρωτή γενικό διευθυντή) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO), Μεχμέτ Φερού Ακαλίν (Mehmet Ferruh Akalin), και τον αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος Εξερεύνησης της, Αλί Τζοσκούν Ναμόγλου (Ali Coscun Namoglu), επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα από την ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα άτομα αυτά είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την εκτέλεση υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες δεν έχουν επιτραπεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ.
Τα περιοριστικά μέτρα συνίστανται σε ταξιδιωτική απαγόρευση προς την ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως διευκρινίζεται, ενώ προστίθεται πως τα πρόσωπα και οι οντότητες της ΕΕ δεν επιτρέπεται να διαθέτουν κεφάλαια προς τα δύο άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, οι εν λόγω παράνομες γεωτρήσεις δεν έχουν λάβει την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιήθηκαν από:
- το σκάφος γεώτρησης Yavuz της ΤΡΑΟ στη χωρική θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2019.
- το σκάφος γεώτρησης Yavuz της ΤΡΑΟ σε τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία και οριοθετήθηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020.
- το σκάφος γεώτρησης Fatih της ΤΡΑΟ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία, πολύ κοντά στη χωρική της θάλασσα, από τον Νοέμβριο του 2019.
- το σκάφος γεώτρησης Fatih της ΤΡΑΟ σε δυτικό τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2019.
Σημειώνεται ακόμα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ ότι η ΤΡΑΟ ανακοίνωσε επίσης πρόσθετες σχεδιαζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης που θα πραγματοποιηθούν, χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το σκάφος γεώτρησης Yavuz της ΤΡΑΟ σε τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από την Κυπριακή Δημοκρατία και οριοθετήθηκε σε συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020.
Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι τον Νοέμβριο του 2019 συνεστήθη πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων ως αντίδραση προς τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού το Συμβούλιο είχε επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του και καταδικάσει απερίφραστα τις δραστηριότητες γεώτρησης σε διάφορα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και της 20ης Ιουνίου 2019.
“Μεροληπτικές και παράνομες” χαρακτήρισε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με το νέο κύκλο κυρώσεων που της επεβλήθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τη στάση της Ε.Ε. «μεροληπτική» και «παράνομη», σημειώνοντας ότι η πολιτική αυτή «αντιβαίνει τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο “κεκτημένο” της Ε.Ε.».
Αναφέρει, μάλιστα, ότι η Ε.Ε.«έχει γίνει “όμηρος” των μαξιμαλιστικών αξιώσεων και πολιτικών των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων».
Τέλος, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της Ε.Ε. για νέες κυρώσεις «δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας (…) Αντιθέτως, θα την ενισχύσει περαιτέρω».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η λίστα κυρώσεων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας στις 27 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει τα ονόματα δύο Τούρκων αξιωματούχων για ζητήματα πετρελαίου, είναι ένα νέο παράδειγμα της μεροληπτικής και παράνομης στάσης της με το πρόσχημα της αλληλεγγύης εντός του θεσμού.
Η κύρωση που ανακοινώθηκε, σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε. στις 11 Νοεμβρίου 2019, δεν έχει καμία αξία για εμάς και είναι άκυρη και κενή σημασίας.
Αυτή η άδικη πολιτική εναντίον των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αντιβαίνει τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο «κεκτημένο» της Ε.Ε.
Οποιαδήποτε απόφαση και να πάρει η Ε.Ε., θα είναι μία μάταιη προσπάθεια να υπαγορεύσει στην Τουρκία τις υπέρμετρες συνοριακές αξιώσεις των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να δρα ως διεθνές δικαστήριο. Δεν μπορεί να παρουσιάζει ανεπεξέργαστους και αμφιλεγόμενους όρους για το δίκαιο της θάλασσας ως τελεσίδικη θαλάσσια οριοθέτηση.
Είναι πάρα πολύ θλιβερό να βλέπει κανείς ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και έχει γίνει «όμηρος» των μαξιμαλιστικών αξιώσεων και πολιτικών των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Η Ε.Ε. θα έπρεπε να είχε υποστηρίξει το διάλογο και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απόφαση για κυρώσεις δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιθέτως, θα την ενισχύσει περαιτέρω».
Πηγή: economico.gr