Κοντά στην ανακάλυψη του τάφου της καλλονής βασίλισσας Νεφερτίτης - Θα είναι η ανακάλυψη του αιώνα

Ένα στάδιο προτού λύσουν ένα από τα μακραίωνα μυστήρια της Αιγυπτιολογίας, φαίνεται ότι  βρίσκονται Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει τον μυστικό τάφο της θρυλικής για την ομορφιά της, βασίλισσας Νεφερτίτης.

Αν αποδειχθεί σωστή η θεωρία τους, τότε η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα σηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκε ένας μυστικός διάδρομος κοντά στον τάφο του Τουταγχαμών. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα δωμάτιο 10 τετραγωνικών μέτρων με ύψος 2 μέτρων κρυμμένο στο ίδιο βάθος με τον τάφο του Τουταγχαμών.

Σύμφωνα με το RT, παρόμοιες έρευνες είχαν γίνει στον τάφο και το 2017 ωστόσο δεν βρέθηκαν κρυφά δωμάτια.

Ποια ήταν η Νεφερτίτη

Η Νεφερτίτη ήταν αρχαία Αιγύπτια βασίλισσα που έζησε μεταξύ 1370-1330 π.Χ. περίπου. Είναι μία από τις πιο διάσημες βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου δίπλα στην Χατσεψούτ, την Νεφερτάρι και την Κλεοπάτρα που φημίζονταν για την δυναμική προσωπικότητα και το κάλλος τους.

Η καταγωγή της δεν είναι εξακριβωμένη. Υπήρξε η κύρια σύζυγος του φαραώ Ακενατόν (1352-1336 π.Χ.) της 18ης Δυναστείας και έφερε τον τίτλο “Μεγάλη βασιλική σύζυγος”.

Με τον Ακενατόν η Νεφερτίτη απέκτησε έξι κόρες. Η Μεριτατέν ήταν η πρωτότοκη και ο σύζυγός της, ο Σμενκαρέ, διαδέχτηκε στον θρόνο τον Ακενατόν, μετά τον θάνατό του. Ως αδελφή της αναφέρεται η Mutnedjmet, σύζυγος του Χορεμχέμπ, του τελευταίου φαραώ της 18ης Δυναστείας, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Οι υπόλοιπες κόρες του ζεύγους Νεφερτίτης-Ακενατόν ήταν η Μεκετατέν, η Ανκεζεναμούν, η Νεφερνεφερουατέν Τασερίτ, η Νεφερνεφερούρε και η Σετεπένρε.

Η Νεφερτίτη κατείχε ιδιαίτερα σημαντική θέση δίπλα στον σύζυγό της Ακενατόν, κάτι που φαίνεται και στην εικονογραφία τους, αλλά, στο 12ο έτος περίπου της βασιλείας του Ακενατόν, φαίνεται ότι η μεγάλη βασιλική σύζυγος “χάνεται” από τις γραπτές πηγές και τα μνημεία. Το όνομά της δεν αναφέρεται πια στις επιγραφές και αντικαθίσταται από αυτά των κορών της, κυρίως της Μεριτατέν. Ο θάνατος του Ακενατόν επήλθε στο 17ο έτος της βασιλείας του, ενώ η Νεφερτίτη θεωρείται βέβαιο ότι δεν πέθανε πριν από τον Ακενατόν.

Κατά μία άποψη η Νεφερτίτη, εκτός από βασιλική σύζυγος, κατείχε ενεργό ρόλο στην εξουσία ως συμβασιλέας-φαραώ στη διάρκεια των τελευταίων ετών της ηγεμονίας του συζύγου της.

Ο ρόλος που είχε η Νεφερτίτη ως συμβασιλέας, κατά την τελευταία περίοδο που ο Ακενατόν βρισκόταν στον θρόνο, δικαιολογείται από την ανάγκη του φαραώ να προστατευτεί από τους εχθρούς τους, τους οποίους είχε δημιουργήσει η θρησκευτική του μεταρρύθμιση στο άλλοτε πανίσχυρο ιερατείο των Θηβών.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εκτός από την θεωρία που υποστηρίζει ότι η Νεφερτίτη στη διάρκεια των τελευταίων ετών της βασιλείας του συζύγου της ήταν συμβασιλέας του φέροντας το όνομα “Ανκχετκχεπερούρα Νεφερνεφερουατέν”, μία άλλη άποψη υποστηρίζει πως συμβασιλέας του Ακενατόν ήταν μία από τις κόρες του, η Νεφερνεφερουατέν ή η Μεριτατέν.

Ορισμένοι μελετητές θεωρούν πως η Νεφερτίτη “χάθηκε” από το προσκήνιο εξαιτίας της δεύτερης συζύγου του Ακενατόν της Kiya, η οποία στις επιγραφές αναφέρεται ως “Πολυαγαπημένη σύζυγος του βασιλιά”, ένας τίτλος που δεν είναι σίγουρα ανώτερος από αυτόν της “Μεγάλης βασιλικής συζύγου” που κατείχε η Νεφερτίτη.

Η θρυλική ομορφιά της, (γνωστή από την διάσημη συγκλονιστική της προτομή, που αποτελεί ένα από τα διασημότερα ευρήματα παγκοσμίως και που μαζί με την Πύλη της Βαβυλώνας, είνα ίσως το κορυφαίο έκθεμα του Μουσείου Περγάμου στο Βερολίνο), είναι ένας από τους λόγους, που οι Αιγύπτιοι, ήδη από τον περασμένο αιώνα, έως και σήμερα επιμένουν στις έρευνες για να ανακαλύψουν τον τάφο, ιδανικά ασύλλητο και με  την μούμια της άθικτη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα, αλλά και μυστήρια της Αιγυπτιολογίας και αν επιτέλους λυθεί, τότε αναμφίβολα, θα πρόκειται για την αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα.

ΑιγυπτιολογίαΑίγυπτοςΑκενατώναρχαιολόγοιΒασίλισσαΚαλλονήΝεφερτίτηομορφιάτάφος