Θάνατος Κόμπι Μπράιαντ: Τα 9 μέτρα που θα έσωζαν 9 ζωές

«Λιμουζίνα» των ιπτάμενων μεταφορικών μέσων , θεωρείται ο τύπος του ελικόπτερου που έγινε φέρετρο για τον Κόμπι Μπράιαντ, την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλους επτά ανθρώπους. Κι όμως δεν διέθετε σύστημα εντοπισμού και προειδοποίησης εδάφους  ούτε και «μαύρο κουτί».

Στόχος των 18 ερευνητών του (NTSB) σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τι συνέβη και σημειώθηκε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με το μέλος του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Συγκοινωνιών των ΗΠΑ ,Τζένιφερ Χόμεντι , το ελικόπτερο απείχε 6-9 μέτρα για να περάσει πάνω από έναν λόφο ώστε τελικά να αποφύγει τη συντριβή.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι το ελικόπτερο είχε ανέβει σε 2.300 πόδια υψόμετρο όταν άρχισε να πέφτει με ταχύτητα 37χλμ./ώρα προσθέτοντας ότι κάθοδος με τέτοια ταχύτητα ήταν πολύ γρήγορη για να υπάρξει προσγείωση σημειώνοντας παράλληλα ότι το Sikorsky ταξίδευε με ταχύτητα 244χλμ./ώρα.

Όσο για τον πιλότο Άρα Ζομπαγιάν η Χόμεντι είπε ότι είχε εμπειρία 8.200 ωρών πτήσης με 1.250 εξ αυτών να είναι με τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου. Μια ημέρα πριν τη συντριβή, μάλιστα, ο Ζαμπογιάν είχε κάνει το ίδιο με το μοιραίο δρομολόγιο ακολουθώντας μια πιο ευθεία προσέγγιση καθώς ο ουρανός το Σάββατο ήταν καθαρός.

Η Χόμεντι  έστρεψε τα βέλη της προς την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, καθώς, όπως είπε, η Υπηρεσία της είχε απαιτήσει πριν από 16 χρόνια να επιβάλει στα ελικόπτερα που μεταφέρουν έξι επιβάτες και πάνω να διαθέτουν σύστημα εντοπισμού εδάφους αλλά η FAA δεν ακολούθησε την οδηγία της.

ΔυστύχημαελικόπτεροΚόμπι Μπράιαντ