Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε σήμερα, την επόμενη κίνηση του στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, που εάν πραγματοποιηθεί θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο ίδιος μέσα στο 2020 η Άγκυρα θα χορηγήσει άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη, που η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει άκυρη και ανυπόστατη.
Ενόψει της συνόδου στο Βερολίνο για την Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης. Στόχος της Άγκυρας είναι, ακόμη και με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, να αποτρέψει την πτώση της κυβέρνησης Σάρατζ, που ελέγχει την Τρίπολη, με την οποία έχουν υπογραφεί συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, αλλά και για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Ωστόσο, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει άμεσα να αξιοποιήσει τη συμφωνία με την Λιβύη, μέσω της οποίας ορίζεται ΑΟΖ της Τουρκίας σε περιοχές νότια του Καστελλόριζου και της Κρήτης. «Με την Λιβύη έχουμε υπογράψει μνημόνιο που ορίζει τις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης. Στις περιοχές μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης καμία έρευνα ή γεώτρηση δεν μπορεί να γίνει, ούτε και να τις διασχίσει αγωγός (σ.σ.: αυτό αναφέρεται στο σχεδιαζόμενο αγωγό East Med), χωρίς την έγκριση των δύο χωρών. Μέσα στο 2020 επιταχύνουμε τη διαδικασία για την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων σε αυτές τις περιοχές. Μόλις ορισθούν τα οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (σ.σ.: χορήγησης αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση) το Ορούτς Ρέις θα διενεργήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι δηλώσεις αυτές «φωτογραφίζουν» ακριβώς το σενάριο που έχει εξετάσει η Αθήνα το τελευταίο διάστημα, δηλαδή την έναρξη ερευνών από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές που, βάσει του διεθνούς δικαίου, εντάσσονται στην (μη οριοθετημένη, ακόμη) αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας. Το σενάριο της αποστολής του ωκεανογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις νότια του Καστελλόριζου θα έθετε σε ευθεία αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ενώ, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο Τραμπ, στην πρόσφατη συνάντησή τους, η Αθήνα είναι έτοιμη να προασπίσει την κυριαρχία της με όλα τα μέσα.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη έχει δηλώσει ότι θεωρεί άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, δηλώνοντας ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ η αμερικανική πλευρά έχει αποδοκιμάσει πολιτικά τη συμφωνία, τονίζοντας ότι κλιμακώνει την ένταση.