«Ένας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την φιλελεύθερη διεθνή τάξη που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Ο Ντόναλντ Τραμπ. Δείχνει σαν να έχει βάλει στόχο να ξηλώσει την παγκόσμια τάξη, δεν του αρέσει η παγκοσμιοποίηση, οι θεσμοί, ο διεθνισμός».
Αυτό θεωρούν οι Financial Times σε video που ανάρτησαν μεα αναλύσεις του Πήτερ Σπήγκελ, επικεφαλής του Γραφείου των FT στις ΗΠΑ και των ανταποκριτών της έγκυρης εφημερίδας στις καυτές πρωτεύουσες του κόσμου.
Κατά τους FT, o Αμερικανός πρόεδρος προτιμά να κλείνει διμερή ντιλ και μάλιστα με «ισχυρούς»: τον Κιμ Γιονκ Ουν, τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Αλλώστε όλοι αυτοί έχουν προσπαθήσει να υπονομεύσουν τους διεθνείς θεσμούς που δεν αρέσουν ούτε στον πλανητάρχη.
Αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να επανεκλεγεί μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη είναι σε πραγματικό κίνδυνο. Τυχόν επικράτηση του Δημοκρατικού υποψηφίου θα σημάνει, πιθανότατα, στροφή προς αυτό που ήταν τα τελευταία 80 χρόνια η αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Κατά τα άλλα:
-Λίγες μεγάλες αλλαγές αναμένονται στη Ρωσία, καθώς το καθεστώς του Βλάντιμιρ Πούτιν δείχνει ισχυρό. Στη χώρα θα διεξαχθούν κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2021 και το Κρεμλίνο ξέρει ότι απαιτούνται βαθιές τομές στο κυβερνών κόμμα, «Ενωμένη Ρωσία», για να αποφύγει οδυνηρά αποτελέσματα.
-Τη χρονιά που υποτίθεται ότι έρχονταν ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν, αναμένεται να κυριαρχήσει το γκρι, η αβεβαιότητα και η έλλειψη ηγεσίας.
Η ΕΕ θέλει «να γίνει το Brexit», όπως και ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά καλείται να διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις σε πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Η πραγματικότητα είναι ότι το Brexit θα καταναλώσει πολύ ενέργεια, τόσο πολιτική, όσο και συναισθηματική.
-Στο Παρίσι ο Εμμανουέλ Μακρόν παλεύει εδώ και δυο χρόνια να προσφέρει μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη. Οι άλλοι ηγέτες, όμως, δεν ανταποκρίνονται όσο θα ήθελε, ενώ και ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό στην προσπάθειά του να περάσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις εν μέσω τεράστιων διαδηλώσεων.
-Στην Κίνα η οικονομία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και τρεις δεκαετίες, ο πληθωρισμός αυξάνει, ενώ οι πτωχεύσεις εταιρειών φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και τεράστια χρέη συσσωρεύονται. Το επικίνδυνο μείγμα αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, ενώ την ίδια στιγμή στο Χονγκ Κονγκ το Πεκίνο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη «επανάσταση» εντός κινεζικού εδάφους των τελευταίων τριάντα χρόνων.
-Κίνα και ΗΠΑ έχουν κηρύξει ανακωχή στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, αλλά ακόμα και αυτή η «πρώτη φάση» συμφωνίας που έκλεισαν μπορεί να διαλυθεί εντός της χρονιάς.
πηγή: economico.gr