Ένας συνδυασμός πολιτικού μηνύματος αλλά και αποφυγής της παραπέρα άμεσης κλιμάκωσης, ήταν η πρώτη ιρανική απάντηση στην εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί με τον βομβαρδισμό δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, στέλνοντας 12 πυραύλους
Παρότι γεμάτη συμβολισμούς (η ώρα των επιθέσεων ήταν η ίδια με την επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί), η επίθεση δείχνει να ήταν σχεδιασμένη ώστε να αποφευχθούν οι αμερικανικές απώλειες – ούτως ή άλλως οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν σε αναμονή επιθέσεων.
Και παρότι η Τεχεράνη κάνει λόγο για νεκρούς αμερικανούς, από την επίθεση, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τον Λευκό Οίκο.
Αν το Ιράν ήθελε να κλιμακώσει την ένταση, θα προτιμούσε κάποια άλλη πολιτική αντιποίνων από την ομολογουμένως πλούσια βεντάλια επιλογών του (ασύμμετρα και τυφλά χτυπήματα από εκτός Ιράν οργανώσεις, χτύπημα στη Συρία, στη Σαουδική Αραβία, κινήσεις στα Στενά του Ορμούζ κ.λπ., χτυπήματα κατά του Ισραήλ κ.λπ.). Προτίμησε το Ιράκ για να διατηρήσει υπέρ του το φιλοϊρανικό κομμάτι του Ιράκ. Η Τεχεράνη έχει έντονη παρουσία στο Ιράκ και έτσι μειώνεται το ρίσκο που θα υπήρχε για κάποια άλλη επιχείρηση. Αλλωστε, το Ιράκ είναι failed state.
Τα διεθνή ΜΜΕ
Οι στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δείχνουν να σχεδιάστηκαν προσεκτικά για να εκτονώσουν το κύμα οργής στο εσωτερικό της χώρας μετά την εξόντωση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να αποφύγει έναν καταστροφικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ.
«Οι επιθέσεις θα παράσχουν μια ευκαιρία στα γεράκια εντός της κυβέρνησης Τραμπ να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με το Ιράν, αλλά ίσως και έναν δρόμο εξόδου από την κρίση», σχολιάζει σε ανάλυσή του ο Guardian. «Μπορεί οι πυραυλικές επιθέσεις να αντιπροσωπεύουν μια σπάνια ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο θα μπορούσαν, δεδομένης της σημασίας του Σουλεϊμανί για το ιρανικό καθεστώς. Αν τις ερμηνεύσει έτσι ο Τραμπ, ίσως ανοίξει ένας δρόμος για τον περιορισμό της κλιμάκωσης της κρίσης», συμπληρώνει το CNN.
«Μετρημένη απάντηση»
Tα πλήγματα συνιστούν μια «μετρημένη απάντηση», σύμφωνα με τον Φαϊζάλ Ιτανί, αναπληρωτή διευθυντή του Center for Global Policy στην Ουάσιγκτον. «Η απάντησή του έπρεπε να είναι αρκετά δραματική για να σώσει τα προσχήματα, αλλά αρκετά περιορισμένη για να αποφύγει την πυροδότηση ενός κύκλου κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις υπέρτερες ΗΠΑ. Είναι αρκετά θεαματική για να τη μετρήσεις, αλλά δεν υποχρεώνει τις ΗΠΑ να κλιμακώσουν σε απάντηση», τόνισε.
Στο γήπεδο του Τραμπ το μπαλάκι
«Το μπαλάκι τώρα είναι στο γήπεδο του Τραμπ, που είπε ότι θα κάνει δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης (σ.σ.: τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον», σχολιάζει το Bloomberg. Αν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει το Ιράν και επικαλέστηκε τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την πυραυλική επίθεση, είχε επίσης πει την περασμένη εβδομάδα ότι η εξόντωση του Σουλεϊμανί απέβλεπε στο «να σταματήσει έναν πόλεμο».
Από την άλλη, και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν πίσω υποστηρίζοντας ότι τα ιρανικά αντίποινα δεν είχαν και τόσο σημαντικές συνέπειες. «Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο», αναφέρει ο Guardian, «αλλά η υλοποίησή του εξαρτάται από δύο αστάθμητους παράγοντες: να μην προκαλέσουν θύματα οι πυραυλικές επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ και να αντισταθεί ο Λευκός Οίκος στην επιθυμία να απαντήσει».