Τραγικές ιστορίες
Οι ελπίδες των διασωστών αναπτερώθηκαν για λίγο όταν ανέσυραν ζωντανή την 30χρονη Ντιένα Καρατζιά – Μέτσιε. Είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια εξαώροφης πολυκατοικίας στο Δυρράχιο μαζί με την 8χρονη κόρη της. Έμενε εκεί με το παιδί της και τους γονείς της απ’ όταν πέθανε ο άνδρας της.
Μάνα και κόρη έμειναν 12 ώρες αγκαλιασμένες στα συντρίμμια. Δυστυχώς, το 8χρονο κοριτσάκι δεν τα κατάφερε. Όταν η 30χρονη κατάλαβε πως το παιδί της είχε πεθάνει, ζήτησε από τους διασώστες που πάλευαν να την απεγκλωβίσουν να την αφήσουν να πεθάνει.
«Μη με αφήνετε να ζήσω, αφήστε με να πεθάνω εδώ με το παιδί μου» ήταν τα λόγια της σύμφωνα με το himara.gr. Λίγο μετά τον απεγκλωβισμό της, η 30χρονη ζωγράφος υπέκυψε στα τραύματά της και έφυγε από τη ζωή όπως η κόρη και οι γονείς της.
Η οικογένεια ζούσε σε νεόκτιστο διαμέρισμα μιας παραλιακής πολυκατοικίας στο Δυρράχιο, πανομοιότυπης με ένα γειτονικό κτίριο που και αυτό ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ισόγειο της πολυκατοικίας κατέρρευσε λόγω της δημιουργίας καταστήματος, πράγμα που έχει να κάνει με αποδυνάμωση των θεμελίων λόγω των έργων διαμόρφωσης του.
Στον θάνατο μια οικογένεια 8 ατόμων
Στο προάστιο του Δυρραχίου, την Κενέτα, που στα ελληνικά σημαίνει Βάλτος, αργά χθες το απόγευμα γράφτηκε ο επίλογος μιας οικογενειακής τραγωδίας. Οι διασώστες έδωσαν μάχη με τον χρόνο και τους μετασεισμούς.Η οικογένεια εγκλωβίστηκε μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο πόνος αβάσταχτος για τους συγγενείς.
Θρηνούν τα 8 από τα 9 εγκλωβισμένα μέλη της οικογένειας. Τυχερός στάθηκε ο 17 χρονος. Δυο δίδυμα αγγελούδια μαζί με την μητέρα βρέθηκαν αγκαλιά στο κρεβάτι. Δίπλα τους η 13χρονη αδελφή τους. Πρόσωπα σκυθρωπά, σκαμμένα από τον πόνο μετρούσαν βασανιστικά την ώρα, τα λεπτά και κοιτούσαν στα μάτια με αγωνία τους διασώστες.
«Η ελπίδα υπάρχει μέχρι το τέλος. Ο Θεός είναι μεγάλος», έλεγαν και ξανάελεγαν για την μάνα και τα τρία παιδιά της. Εκεί συναντάμε την ομάδα Ελλήνων διασωστών από την Θεσσαλονίκη. Δίνουν την δική τους μάχη. Πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Συνεργάζονται και με άλλες ομάδες διασωστών. Κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται μεθοδικά και με υπομονή. Μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία.
Σε μια άλλη γειτονιά στην παραλιακή ζώνη, ένας άνδρας χάνει τις αισθήσεις του, όταν καλείται να αναγνωρίσει τη σορό που μόλις είχαν απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια. Ήταν ο ξάδελφος του, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε. Πολλές γειτονιές στο Δυρράχιο είναι αποκλεισμένες από τον στρατό και την αστυνομία. Τα πολυώροφα κτίρια που εγκαταλείφθηκαν μοιάζουν με φαντάσματα. Κάθε μετασεισμός επιδεινώνει την κατάσταση και πέφτουν μπάζα στους δρόμους. Ο κόσμος ζει στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν την πόλη.
Ο ανθρώπινος πόνος είναι για όλους. Ένα κύμα αλληλεγγύης πλημμυρίζει τους σεισμόπληκτους. Παντού μοιράζονται ρούχα, ενώ κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία και προσφέρουν φαγητό. Από σήμερα στο κέντρο του Δυρραχίου δύο κινητά μαγειρεία του Ελληνικού Στρατού που έφτασαν χθες το απόγευμα με C-130 θα προσφέρουν 300 μερίδες φαγητού μεσημέρι και βράδυ.
Οι Αλβανοί σε κάθε βήμα μας ευχαριστούν τους Έλληνες. Μιλάνε τη γλώσσα μας, γιατί έχουν δουλέψει χρόνια στη χώρα μας και όπως μας λένε είναι μια 2η πατρίδα γι΄αυτούς. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κακοτεχνίες σε σαθρά εδάφη.
Στην έκτακτη συνάντηση του υπουργικού Συμβουλίου ο Έντι Ράμα ανακοινώνει πως οι άστεγοι από την περιοχή του Δυρραχίου θα φύγουν από τις σκηνές και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς. Εκεί υπάρχουν 625 ξενοδοχεία. Παράλληλα για τις περιοχές, όπου δεν υπάρχει αυτή η λύση ζήτησε από τον στρατό να εγγυηθεί την ποιότητα των σκηνών.
Στο Δυρράχιο σοβαρές ζημίες έχουν υποστεί 701 κτίρια, εκ των οποίων τα 12 καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα 176 κρίθηκαν ακατοίκητα. Ζημίες υπάρχουν και στην περιφέρεια των Τιράνων. 15 σπίτια καταστράφηκαν και 239, ανάμεσα τους και παλιά αρχοντικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ