Αλβανία-6,4 ρίχτερ: Σβήνουν οι ελπίδες για ζωή κάτω από τα συντρίμμια

Σβήνουν οι ελπίδες, όσο περνά η ώρα, για την ανεύρεση και άλλων ζωντανών κάτω από τα συντρίμμια, στην Αλβανία, μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Ωστόσο, τα σωστικά συνεργεία, την προσπάθεια των οποίων συνδράμει και η ελληνική αποστολή με δύο κλιμάκια της ΕΜΑΚ δεν θα σταματήσουν μέχρι να ανασυρθεί κι ο τελευταίος δηλωθείς αγνοούμενος.

Παράλληλα ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών, που έχουν φτάσει τους 39 ενώ άλλοι 40 αγνοούνται. Οι εκατοντάδες τραυματίες έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά κι άλλων όμορων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου αλβανικού λαού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στην Αλβανία από την περασμένη Τρίτη, δίνει μάχη με το χρόνο.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Thumane, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τυράννων, το απόγευμα της Τρίτης απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Η ελληνική αποστολή την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.

«Η πιο δύσκολη ομιλία μου»

Με κλάματα υπουργός Άμυνας της Αλβανίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης την πρώτη λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μετά από τον σεισμό, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ξέσπασε σε κλάματα.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ομιλία μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε να χτίσουμε από την αρχή τα κτίρια που γκρεμίστηκαν, αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω, τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας τους σεισμού της 26ης Νοεμβρίου. Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους μας. Ήταν μία πραγματική τραγωδία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους παρέχουν βοήθεια και συνεισφέρουν στο να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η μετασεισμική δραστηριότητα

Διπλή ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε τα μεσάνυχτα με τους σεισμογράφους να καταγράφουν δονήσεις 4,5 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε  διάστημα ενός λεπτού.

Το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου και 47 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα.

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή, μετά το κυρίως φαινόμενο των 6,4 Ρίχτερ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες να εντοπίσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ερείπια, με την ελπίδα να είναι ακόμα ζωντανοί.

Το ΑΠΘ είχε δει το… κακό να έρχεται

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είχε προβλέψει μεγάλο σεισμό 6,7 Ρίχτερ από το ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία. Μιλώντας στο Open TV ο επικεφαλής της ομάδας «Γεωλογία των Σεισμών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Παυλίδης, τονίζει ότι η ομάδα του είχε μελετήσει όλα τα ρήγματα, για τον αγωγό TAP και είχε διαπιστώσει την έντονη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα.

.6.4 ρίχτερΑλβανίανεκροίσεισμός