Εν τω μεταξύ, η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη για τους κατοίκους. Ο στρατός έστησε σκηνές σε κεντρικά σημεία της χώρας, ενώ σχηματίστηκαν ουρές από τους ανθρώπους που πάσχιζαν να πάρουν μια κουβέρτα για να προστατευτούν από το κρύο.
Στη μάχη για τη διάσωση εγκλωβισμένων έχουν μπει και οι ελληνικές ομάδες της ΕΜΑΚ οι οποίες έχουν ανασύρει δύο ζωντανούς μέσα από τα ερείπια καθώς και ένα άτομο νεκρό
Η 1η ΕΜΑΚ ενεργεί από τις απογευματινές ώρες της 26ης Νοεμβρίου 2019 και επιχειρεί στην πόλη Thumane, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τιράνων και έχει απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της, ενώ η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.
Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες
Βοήθεια έστειλαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 Γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.
Η Αλβανία είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην ξεπερνά το 25% του μέσου όρου των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.
Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.
Δραματικές ώρες για τους συγγενείς των θυμάτων
Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.
Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες ενώ συνδράμουν στις επιχειρήσεις και εκατοντάδες εθελοντές από όλη τη χώρα.
Ο ισχυρότερος σεισμός από το 1926
Ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.
Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.
Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων
Άγνωστος ωστόσο παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες έχουν μείνει άστεγοι.
Η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στους κατοίκους να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο One Channel ο Αθανάσιος Μπαλάφας, Επικεφαλής κλιμακίου ΕΜΑΚ, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό βορειοδυτικά των Τιράνων, που έχει πληγεί από το φονικό σεισμό, αυτή τη στιγμή οι περιοχές που χρίζουν άμεσης επέμβασης είναι το Δυρράχιο και το χωριό αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα, τα κτίρια της περιοχής δεν είναι κτισμένα με βάση κάποιο κανονισμό, επομένως η συμπεριφορά τους απέναντι στο σεισμό δεν είναι η καλύτερη, με αποτέλεσμα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι διασώστες να είναι άκρως επικίνδυνες.
Στέγαση των σεισμόπληκτων οικογενειών σε δομές φιλοξενίας
Προτεραιότητα αποτελεί, όπως δήλωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όσο και υπουργοί, να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Σε μία από αυτές, ένας 25χρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος σε ερείπια κτηρίου.
Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει. “Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές” είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι “γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά”, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.
Συναντήσεις Δένδια με τον Αλβανό πρόεδρο και τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
«Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλβανό Πρόεδρο μετά την επίσκεψή του στο Δυρράχιο, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με κάθε τρόπο. «Για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστείτε απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα» σημείωσε και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς το λαό της Αλβανίας και την ευχή ότι θα επιστρέψει στα Τίρανα κάτω από καλύτερες συνθήκες.
«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, τόσο για σας όσο και για τον λαό της Αλβανίας. Βρίσκομαι εδώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εκφράσω τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον αλβανικό λαό και σε εσάς προσωπικά και προκειμένου να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια τη δύσκολη αυτή ώρα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από σεισμούς. Ήδη, δύο μονάδες της ΕΜΑΚ βρίσκονται εδώ και παράσχουν βοήθεια» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Aρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και περιηγήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.
Στ. Πέτσας: Η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αλβανικό λαό
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στ. Πέτσας εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αλβανικό λαό που δοκιμάζεται από τις συνέπειες του χθεσινού καταστροφικού σεισμού. Όπως είπε, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται ήδη από χθες το μεσημέρι στη γειτονική μας χώρα και επιχειρεί για τη διάσωση ζωών. «Έχουμε ανασύρει 4 άτομα, μεταξύ των οποίων δυστυχώς δύο θύματα. Η 1η ΕΜΑΚ Αθηνών στην πόλη Θουμάν, ανέσυρε ζωντανή γυναίκα 45 ετών, ενώ η 5η ΕΜΑΚ των Ιωαννίνων στο Δυρράχιο απεγκλώβισε ζωντανό άνδρα 24 ετών. Οι προσπάθειές μας σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, συνεχίζονται», κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.