Σε ανακοίνωση, που ανέφερε πως αποχωρεί από τα βασιλικά του καθήκοντα, με την σύμφωνη γνώμη της βασίλισσας Ελισάβετ, προχώρησε χθες ο δευτερότοκος γιος της, πρίγκιπας Άντριου, που το τελευταία διάστημα βρίσκεται στην δίνη του σκανδάλου Επστάιν, με γυναίκες, ακόμη και ανήλικες, να τον κατηγορούν πως είχαν σεξουαλικές επαφές μαζί του.
Η απόφαση αυτή, προκαλεί στον πρίγκιπα και οικονομική ζημιά καθώς χάνει και ετήσια εισοδήματα, ύψους 291.000 ευρώ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρε, σε συνέντευξή της στο NBC είχε αποκαλύψει πως ο Τζέφρι Έπσταϊν, όταν εκείνη ήταν μόλις 17 ετών, την είχε… συστήσει στον πρίγκιπα Άντριου, στο σπίτι της Γκισλέιν Μάξουελ, της μούσας και συνεργάτιδας του νεκρού πλέον Επστάιν.
Δημοσιεύθηκε επίσης και βίντεο που έδειχνε τον πρίγκιπα στην κατοικία του χρηματιστή στη Νέα Υόρκη, να αποχαιρετά χαμογελώντας μια νεαρή γυναίκα.
Σε συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρίγκιπας δεν ζήτησε καν συγνώμη, με τις βρετανικές εφημερίδες να τον «κράζουν» ομαδικά αποκαλώντας τον μάλιστα «πρίγκιπα Πινόκιο».
«Ομοιότητες»
Η αποχώρηση του πρίγκιπα Άντριου, σύμφωνα με την ιστορικό Τζούντιθ Ροουμπόθαμ, έχει πολλά κοινά με εκείνη του πρώην βασιλιά Εδουάρδου, που παραιτήθηκε από τον θρόνο τον Δεκέμβριο του 1936 για να παντρευτεί την διαζευγμένη ερωμένη του Αμερικανίδα, Γουάλις Σίμπσον. «Νομίζω ότι ο πλησιέστερος θα μπορούσε να είναι ο δούκας του Γουίνδσορ, κατά κάποιον τρόπο» δήλωσε η ιστορικός. «Δεν εκπλήσσομαι, διότι ο δούκας του Γιορκ δεν είχε καλούς συμβούλους ώστε να τον αποτρέψουν από το να δώσει την συνέντευξη».
Ωστόσο, η καθηγήτρια ιστορίας και έρευνας στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, πιστεύει πως έστω και τώρα, ο πρίγκιπας Άντριου έκανε μια σοφή επιλογή. «Δεν νομίζω ότι η μοναρχία είναι σε κρίση. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεγάλη κρίση αν ο δούκας του Γιορκ δεν ανακοίνωνε τώρα την παραίτησή του.
Η καθηγήτρια Ροουμπόθαμ πιστεύει επίσης, πως οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει φέτος η βασιλική οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπα Χάρι, που σπάνε διαρκώς το πρωτόκολλο με τα καμώματά τους και τα ταξίδια τους με ιδιωτικό αεροπλάνο, προκαλώντας την οργή των Βρετανών, δεν κάνουν το 2019, τόσο κακή χρονιά όσο η annus horribilis της βασίλισσας Ελισάβετ το 1992. «Το 1992 ήταν ένα annus horribilis. Τώρα είναι μερικές εβδομάδες μόνο» και πρόσθεσε πως πρέπει να έχει προκαλέσει μεγάλη στενοχώρια στην βασίλισσα Ελισάβετ όλο αυτό το περιστατικό.
«Άνευ προηγουμένου»
Η βασιλική συγγραφέας Πένι Τζούνορ, δήλωσε πως είναι «άνευ προηγουμένου» το γεγονός πως ένα σχετικά ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας «πρέπει να αναγκαστεί να αποσυρθεί από την δημόσια ζωή». Όπως δήλωσε στο Press Association: «Πιστεύω πως η βασίλισσα είναι τρομοκρατημένη. Ήταν βέβαια, αναπόφευκτο και σωστό. Ήταν το μόνο που θα μπορούσε να κάνει ο δούκας και η βασιλική οικογένεια. Έτσι θέλουν να αποφύγουν άλλη μία κρίση, με όλα αυτά τα γεγονότα που έχουν ‘χτυπήσει’ την βασιλική οικογένεια φέτος. Νομίζω πως περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Πιστεύω πως είναι μια καταστροφική χρονιά».Συγκρίνοντας τα τωρινά γεγονότα με την ιστορία του βασιλιά Εδουάρδου και δούκα του Γουίνδσορ, δήλωσε: «Είανι λίγο διαφορετικά τώρα τα πράγματα. Ο δούκας του Γουίνδσορ επέλεξε την αγάπη έναντι του καθήκοντος και εφόσον δεν μπορούσε να έχει και τα δύο, αποφάσισε να αποχωρήσει, να παντρευτεί και να παραιτηθεί από τον θρόνο. Αλλά ο Άντριου αναγκάστηκε να το κάνει. Αναγκάστηκε λόγω της κατακραυγής από τον κόσμο. Το κοινό είναι πολύ απογοητευμένο μαζί του».
Το σκάνδαλο
Ο δισεκατομμυριούχος Τζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε νεκρός στο κελί της φυλακής του, τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε στις αρχές Ιουλίου από το 2002 έως και το 2005 πλήρωνε ανήλικα κορίτσια, ακόμη και 14 ετών, ώστε να έχουν σεξουαλικές επαφές μαζί του. Ο μεγιστάνας συνεργαζόταν με μεγάλο αριθμό ατόμων προκειμένου να βρει τα θύματά του και να τα οδηγήσει στο σπίτι του, όπου φέρεται να τα κακοποιούσε.