Γιούνκερ και Τουσκ, αποχωρούν συγκινημένοι από τη Σύνοδο Κορυφής - Διαφωνίες για το βέτο Μακρόν σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

Συναισθηματική φόρτιση είχε η σημερινή ημέρα για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς, εκτός απροόπτου, ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, στην οποία έδωσε μετείχε.

Περήφανος που υπηρέτησα την Ευρώπη

«Θα είμαι πάντα περήφανος, μέχρι το τέλος της ζωής μου, που υπηρέτησα την Ευρώπη» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από 147 Συνόδους Κορυφής. Μάλιστα ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που βρισκόταν παρόντες. «Κάποιοι από εσάς βρίσκεστε τριγύρω μου για χρόνια, κάποιοι από εσάς είστε καινούριοι. Παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τι γράφατε και τι λέγατε», είπε.

Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου της Κομισιόν, εφόσον το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit.

Νωρίτερα, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ ευχαρίστησαν τους δύο πολιτικούς για όσα προσέφεραν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που μετά από πολυετή παρουσία, αποχωρεί από την ηγεσία της Κομισιόν. Μάλιστα, τους πρόσφεραν και φωτογραφίες, με τους δύο πολιτικούς να προεδρεύουν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανάλογη φόρτιση υπήρξε και για τον Ντόναλντ Τουσκ, που επίσης αποχωρεί από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους δημοσιογράφους για τα… κακά αστεία που έχει πει κατά καιρούς.

Διαφωνία για την μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Και οι δύο πολιτικοί διαφώνησαν έντονα με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. «Ήταν λάθος» και μάλιστα «ιστορικό», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενοι στη μη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. στην τελευταία τους συνέντευξη Τύπου, έπειτα από Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, οι Τουσκ και Γιούνκερ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία των κρατών-μελών της ΕΕ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών ήταν υπέρ, αλλά δυστυχώς χρειαζόμασταν ομοφωνία», επισήμανε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020. Αυτή ήταν και η μόνη φράση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη και επομένως μπήκε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

«Προσωπικά το θεωρώ λάθος», συνέχισε ο Ντ. Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι’ αυτή τη εξέλιξη. «Εσείς είστε έτοιμοι», είπε και κάλεσε τα Σκόπια και τα Τίρανα να μην τα «παρατήσουν». Aναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε ότι η έκθεση της Επιτροπής ήταν «σαφής» ότι έκαναν «ό,τι τους ζητήθηκε» και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «αληθινά σπουδαίο επίτευγμα».

«Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος αφού πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχει. Συνολικά, όπως είπε, συμμετείχε σε 148 συνόδους κορυφής και δήλωσε ότι είναι «υπερήφανος που είναι Ευρωπαίος». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που έφεραν αντιρρήσεις: «Εάν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις της».

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σήμερα τις συζητήσεις για προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. “Ήταν μια συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν οι διαφορετικές απόψεις που ήταν ήδη γνωστές.

Δεν συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, δεν έγινε τίποτα”, είπε, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί πλέον πιθανό να βρεθεί συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε θα έχει επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της Τουρκίας, ο Ντ. Τουσκ σημείωσε, ότι δε θέλει να προσθέσει περιατέρω «ένταση» στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι η χθεσινή απόφαση δεν αφορούσε εκεχερεία, αλλά «απαίτηση συνθηκολόγησης».

Αλέξης Τσίπρας: Mήνυμα ήττας για το ευρ. οικοδόμημα η απόρριψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει επίσης, ότι «μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα Βαλκάνια από ό,τι στις Βρυξέλλες», για να υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας».

TσίπραςΑλβανίαΒ. ΜακεδονίαΓιουνκέρΕυρώπηΜακρόνΤουσκ