Οι Σύροι ενωμένοι απέναντι στην τουρκική επίθεση - Θα απαντήσουμε «με όλα τα νόμιμα μέσα», δηλώνει ο Ασάντ

Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα «νόμιμα μέσα» που διαθέτει, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, ο Άσαντ υποσχέθηκε ότι η Συρία «θα απαντήσει σε αυτήν και θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου προέδρου, που μεταδόθηκαν από τους λογαριασμούς της προεδρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία  στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι η Συρία απάντησε «στην θρασεία εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές, πλήττοντας τους στρατιώτες της και τους τρομοκράτες της».

Ενωμένοι οι Σύροι απέναντι στην τουρκική επίθεση

Νωρίτερα την ίδια μέρα η κυβέρνηση της Δαμασκού στην πρώτη αντίδρασή της μετά την ανάπτυξη του στρατού της στη βορειοανατολική Συρία έπειτα από έκκληση των κουρδικών δυνάμεων που αποτελούν τον στόχο της επιχείρησης ανέφερε πως οι Σύροι είναι «ενωμένοι» απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας.

«Η συριακή κυβέρνηση επαναβεβαιώνει ότι απορρίπτει πλήρως και καταδικάζει σθεναρά την απαίσια επίθεση της Τουρκίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου η Άγκυρα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, γίνεται λόγος για «μεγαλύτερη από ποτέ» «συνοχή και ενότητα όλων των Σύρων, υπό την εθνική σημαία της Συρίας».

Η Δαμασκός κατηγορεί εξάλλου την Άγκυρα ότι προκαλεί «θάνατο και καταστροφή» στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με μια επιχείρηση που αποκάλυψε τις «επεκτατικές φιλοδοξίες» της Τουρκίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι Τούρκοι μας βομβαρδίζουν με ναπάλμ» λένε οι Κούρδοι – «Χρησιμοποιούν χημικά και κατηγορούν εμάς» απαντά ο Ακάρ

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Οι κατηγορίες αυτές με στόχο τις δυνάμεις της Άγκυρας και τους Σύρους βοηθητικούς τους δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μάλιστα ο  υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προειδοποίησε ότι «οι Κούρδοι θα ρίξουν χημικά και θα ρίξουν την ευθύνη στη Τουρκία».

Η τουρκική επίθεση έχει προκαλέσει από τις 9 Οκτωβρίου τουλάχιστον 72 νεκρούς μεταξύ των αμάχων στη Συρία και 203 μεταξύ των μαχητών των SDF, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου, ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 300.000 ανθρώπους

«Σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, η τουρκική επίθεση εναντίον του Ρας αλ-Άιν διεξάγεται με κάθε τύπο όπλων», κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση. «Μπροστά στην προφανή αποτυχία του σχεδίου του, ο (τούρκος πρόεδρος Ταγίπ) Ερντογάν προσφεύγει σε διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως ο φώσφορος ή οι ναπάλμ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται από το 2011 στη Συρία, ο όρος ναπάλμ χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις εμπρηστικές βόμβες που κατασκευάζονται με βάση ουσίες παρόμοιες με αυτές των ναπάλμ.

Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, όμως μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την κατασκευή φονικών εμπρηστικών όπλων, μια χρήση του που είναι απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.

Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασακέ, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Καλούμε τις διεθνείς οργανώσεις να στείλουν τις ομάδες τους για να εξετάσουν τα τραύματα», δήλωσε ο Μούσταφα Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων. Ωστόσο, η οργάνωση «κατέγραψε τραυματίες που έφεραν εγκαύματα και έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της Ταλ Ταμρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος σε μια κωμόπολη κοντά στο Ρας αλ-Άιν.

Ότι «απελευθέρωσε» γυναίκες που κρατούνταν από τους Κούρδους, ισχυρίζεται το «Ισλαμικό Κράτος»

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε σήμερα ότι «απελευθέρωσε» γυναίκες που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίθεση από τη γειτονική Τουρκία.

Μια μονάδα «στρατιωτών του χαλιφάτου» επιτέθηκε χθες Τετάρτη στο αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Ράκα, «απελευθερώνοντας έναν ορισμένο αριθμό μουσουλμάνων γυναικών που είχαν απαχθεί» από τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚ που αναρτήθηκε στο δίκτυο Telegram.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η εθνικότητα των γυναικών αυτών, ούτε αν συνδέονται με το ΙΚ.

Αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ΙΚ που ηττήθηκε τον Μάρτιο με την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του στη Συρία, οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν χιλιάδες τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους σε φυλακές και σε στρατόπεδα στη βόρεια Συρία.

Οι κουρδικές αρχές, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ΙΚ λόγω της επιχείρησης της Άγκυρας.

Την Κυριακή, οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι σχεδόν 800 γυναίκες και παιδιά ξένων τζιχαντιστών διέφυγαν από στρατόπεδο εκτοπισμένων στο Άιν Ίσα, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τους φιλοτούρκους Σύρους βοηθητικούς.

Τουλάχιστον τρεις Γαλλίδες που κρατούνταν «ανακτήθηκαν» από τζιχαντιστές του ΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες συγγενών τους, τις οποίες οι τελευταίοι διαβίβασαν στον δικηγόρο τους.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, πέντε τζιχαντιστές του ΙΚ απέδρασαν από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις. Το Βέλγιο επιβεβαίωσε στη συνέχεια τη διαφυγή δύο Βέλγων τζιχαντιστών.

Ο Μαζλούμ Άμπντι, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ανακοίνωσε χθες το «πάγωμα» των επιχειρήσεων κατά του ΙΚ. Οι SDF θα περιοριστούν σε «αμυντικές» επιχειρήσεις, είπε.

Στη διάρκεια της πολύχρονης μάχης κατά του ΙΚ, οι SDF είχαν επωφεληθεί από την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον.

Τον Μάρτιο, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, οι κουρδικές δυνάμεις ανακήρυξαν το τέλος του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, με την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου τους στην Μπαγούζ. Από τότε, οι SDF εντοπίζουν τζιχαντιστές που πέρασαν ξανά στην παρανομία και σχημάτισαν πυρήνες εν υπνώσει, κυρίως στην επαρχία Ντέιρ Έζορ (ανατολικά).

Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ, Σύροι, Ιρακινοί αλλά και 2.500 έως 3.000 ξένοι από 54 χώρες, κρατούνται στις φυλακές των Κούρδων στη Συρία, σύμφωνα με τις τοπικές κουρδικές αρχές.

Επιπλέον, σε στρατόπεδα εκτοπισμένων φιλοξενούνται υπό αυστηρή επιτήρηση 12.000 ξένοι, 4.000 γυναίκες και 8.000 παιδιά τζιχαντιστών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑκάρΆσαντβόμβεςγυναίκεςεπίθεσηΙσλαμικό ΚράτοςΚούρδοιΝαπάλμΣύροιΤούρκοι