Η βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου με την καθιερωμένη ομιλία της, δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η βασίλισσα έφτασε στη Βουλή των Λόρδων, στο πλαίσιο μιας λαμπρής τελετής, όπως ακριβώς την ορίζει το βασιλικό πρωτόκολλο και συνοδευόμενη από τον γιο της, διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας.
«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», δήλωσε η 93χρονη βασίλισσα, η οποία έγινε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού όπως το θέλει η παράδοση κατά την έναρξη της συνόδου του κοινοβουλίου.
Η αποκαλούμενη Ομιλία της Βασίλισσας (Queen’s Speech) χρησιμεύει για να αναφερθούν όλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση θέλει να φέρει προς ψήφιση την ερχόμενη χρονιά. Η εν λόγω ομιλία συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από την βασίλισσα.
Η Ελισάβετ στα 93 της επιλέγει να μην φορέσει για την μεγαλοπρεπή τελετή το Βρετανικό Στέμμα, εξαιτίας του μεγάλου βάρους του. Το Στέμμα, που φόρεσε για πρώτη φορά όταν στα 26 της, ενθρονίστηκε, μεταφέρθηκε ως σύμβολο του πολιτεύματος της Βρετανίας και του λαού της, σε βελούδινο μαξιλάρι και η ίδια η βασίλισσα, ως επικεφαλής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, επέλεξε να φορέσει το εμβληματικό διάδημα με τους σταυρούς του Γεωργίου IV, το οποίο είναι αισθητά ελαφρύτερο.
Όμως με το Brexit στο προσκήνιο πριν από μια εβδομάδα κρίσιμων συνομιλιών και τη διεξαγωγή εκλογών πιθανή στο εγγύς μέλλον, αντίπαλα κόμματα επισημαίνουν πως ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της βασίλισσας καθώς της ζητεί να παρουσιάσει την προεκλογική του ατζέντα.
Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το περίγραμμα του προτεινόμενου από τον Τζόνσον συστήματος μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά το Brexit, μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και μια υπόσχεση να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ωστόσο το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον και η ικανότητά του να εφαρμόσει οτιδήποτε από το πρόγραμμά του είναι πολύ αβέβαια. Ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και από τον Ιούλιο, που πήρε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Όλα τα κόμματα θέλουν πρόωρες εκλογές, όμως διαφωνούν στον χρόνο διεξαγωγής τους. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως η βασίλισσα χρησιμοποιείται για την προώθηση του εκλογικού μανιφέστου του Συντηρητικού Κόμματος.
Δείτε την ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ II στην Βουλή των Λόρδων:
Η εμβληματική ομιλία, η οποία κάθε χρόνο σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου, θα συζητηθεί τώρα για μερικές ημέρες και θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την έγκρισή της.
Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.
Ενώ δεν πρόκειται για επίσημη ψήφο εμπιστοσύνης, οι ψηφοφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η θέση του Τζόνσον.