Τσαβούσογλου: Συνεχίζουμε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

«Σε θέµατα διαφωνίας πρέπει να απέχουµε από ενέργειες που θα µπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και στη συνέχεια να ξεκινήσουµε ειλικρινή συζήτηση για να επιλύσουµε τα εν λόγω προβλήµατα», σηµειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου µιλώντας για τα ελληνοτουρκικά στην «Καθηµερινή της Κύπρου».

Θεωρεί µάλιστα ότι µε την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δηµιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για µια ειλικρινή συζήτηση των δύο πλευρών. «Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ με τον κ. Δένδια έχουμε φιλία από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα», αναφέρει. Σημειώνει ωστόσο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο όλο ζήτημα.

«Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στη θάλασσα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν οι εργασίες στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στα οικόπεδα στα οποία μας έχει εξουσιοδοτήσει η ΤΔΒΚ, μέχρι να βρεθεί μια κοινή λύση στο όλο ζήτημα. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με μονομερείς ενέργειες. Με αυτό τον τρόπο θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς είμαστε υπέρ της εύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης και της δίκαιης κατανομής», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι για πρώτη φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ βάζει στο τραπέζι ένα νέο στοιχείο λέγοντας ότι «σημασία έχει το δικαίωμα χρήσης»: «Πολλοί Ε/κ το ζητούν, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας παρά τις ενστάσεις της ε/κ ηγεσίας. Όλοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αίτημα, το οποίο εμείς το σεβόμαστε», λέει ο Τσαβούσογλου και καταλήγει σημειώνοντας ότι το σχέδιο για την πόλη θα γνωστοποιηθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες.

Σχετική με την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ότι πρέπει εφεξής να συζητηθεί με την εξέταση εναλλακτικών επιλογών, που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο δύο κρατών, ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ανοιχτός σε νέο γύρο πολυμερών διαπραγματεύσεων στο μέλλον, με την συμμετοχή της Αθήνας και της Άγκυρας. Υπογράμμισε όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, δηλαδή να ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων το μοντέλο λύσης που επιδιώκεται για την Μεγαλόνησο.

 

έρευνεςΤουρκίαΤσαβούσογλου