Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του Μπέζος ανέρχεται σήμερα στα 117 δισ. δολάρια, ενώ η περιουσία της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο, της κληρονόμου της L’Oreal Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεϊέρ ανέρχεται στα 54 δισ. δολάρια. Ο οικονομολόγος Σάμουελ Γουίλιαμσον, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας measuringworth.com, επιχείρησε να συγκρίνει τον πλούτο που είχαν στο απόγειό τους οι διάφοροι κροίσοι ανά τους αιώνες. Αποφάσισε να κάνει τη σύγκριση χρησιμοποιώντας ως μέτρο το μέγεθος της περιουσίας κάθε μεγιστάνα ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας του. Ετσι, λοιπόν, ο Τζον Ροκφέλερ επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ο πλουσιότερος Αμερικανός όλων των εποχών, με περιουσία σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του Μπέζος. Ο Ροκφέλερ έφτιαξε την περιουσία του κυρίως χάρη στο πετρέλαιο. Είχε ιδρύσει την εταιρεία Standard Oil (από την οποία προέκυψαν στη συνέχεια οι Exxon και Chevron) το 1870 και η περιουσία εκτοξεύτηκε στα ύψη καθώς αυξανόταν η σημασία της κηροζίνης και της βενζίνης. Στο απόγειό του ο Ροκφέλερ ήλεγχε το 90% του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά. Η περιουσία του έφτασε το 1937 στο 1,6% του αμερικανικού ΑΕΠ. Αν κατείχε σήμερα ανάλογη περιουσία το ύψος της θα ήταν 331 δισ. δολάρια.
Συγκριτικά, η περιουσία 117 δισ. δολαρίων του Μπέζος αντιστοιχεί σήμερα στο 0,6% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Χρησιμοποιώντας πάντα το ίδιο μέτρο, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών ήταν ο Αμερικανός Αντριου Κάρνεγκι (1835-1919), μεγιστάνας του χάλυβα, με περιουσία ύψους 321 δισ. δολαρίων. Ο Κάρνεγκι είχε πουλήσει το 1901 την εταιρεία του Pittsburgh Carnegie Steel Company στον τραπεζίτη Τζον Πίερποντ Μόργκαν ξεπερνώντας τα επόμενα χρόνια σε πλούτο τον Ροκφέλερ, ενώ μέχρι να πεθάνει είχε δώσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 90% της περιουσίας του.
Στην τρίτη θέση συναντάμε τον Αμερικανό Κορνέλιους Βάντερμπιλντ (1794-1877), ο οποίος έχτισε την περιουσία του με τη ναυτιλία και τους σιδηροδρόμους στους οποίους είχε την προνοητικότητα να επενδύσει. Είχε αρχίσει να εργάζεται σε ηλικία 11 ετών στα φέριμποτ του πατέρα του στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και στα 16 του αγόρασε ένα δικάταρτο καράβι μεταφέροντας εμπορεύματα και επιβάτες μεταξύ Στέιτεν Αϊλαντ και Μανχάταν.
Ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Microsoft. Σύμφωνα με το Bloomberg, η προσωπική περιουσία του Γκέιτς ανέρχεται στα 103 δισ. δολάρια και η περιουσία του ιδρύματος που έχει ιδρύσει στα 51 δισ. δολάρια.
Ο επόμενος μεγιστάνας στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων όλων των εποχών είναι ο Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός Μάρκος Λικίνιος Κράσσος (115-53 π.Χ.) με περιουσία που θα αντιστοιχούσε σήμερα σε 210 δισ. δολάρια. Ο Ρωμαίος μεγιστάνας ήταν μέλος της πρώτης τριανδρίας της ρωμαϊκής ιστορίας μαζί με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Πομπήιο, ενώ πιστώνεται με την κατάπνιξη της εξέγερσης των δούλων υπό τον Σπάρτακο.
Ελάχιστα μικρότερη περιουσία, περίπου 203 δισ. δολάρια, θα είχε σήμερα ο Αλαν Ρούφους (1040-1093), εξάδελφος του Γουίλιαμ του Κατακτητή, στον οποίο παραχωρήθηκαν μεγάλες εκτάσεις στην Αγγλία γύρω στο 1070, αφότου οι Νορμανδοί είχαν κερδίσει τους Αγγλοσάξονες στη μάχη του Χέιστινγκς το 1066.
Στην όγδοη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων κατατάσσεται ο Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 93 δισ. δολαρίων. Ο Μπάφετ είχε αρχίσει να πουλάει τσίχλες από πόρτα σε πόρτα στα έξι του, σύμφωνα με το Bloomberg και αρκετά αργότερα ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway που προσφέρει στους μετόχους της μέση ετήσια απόδοση ύψους 20,5% από το 1953. H περιουσία του Μπάφετ αντιστοιχεί σήμερα στο 0,43% του αμερικανικού ΑΕΠ, ενώ είναι ένας από τους ανθρώπους που θεωρείται πως έπεισαν τον Γκέιτς να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς
πηγή: Έντυπη Καθημερινή