Τα «μεγαλύτερα γυμνάσια», του Πολεμικού Ναυτικού τους, άρχισαν σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα γυμνάσια αυτά, η προσεχής διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, άρχισαν σήμερα.
Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, 131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στα εν λόγω γυμνάσια, που θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα και θα ολοκληρωθούν στις 25 Μαΐου.
Η όλη δράση διεξάγεται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα, μέσα σ’ ένα πλαίσιο εντάσεων εξαιτίας της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων αερίου στα ανοικτά της Κύπρου και ενώ οι εντάσεις αυξάνονται ανάμεσα στην Τουρκία από τη μια και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την άλλη αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα, της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την πρόθεση της Άγκυρας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα «στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου». Η Άγκυρα ωστόσο απορρίπτει τις προειδοποιήσεις αυτές.
Και με δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί ο γαμπρός του Ερντογάν
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ο οποίος είναι και γαμπρός του Ερντογάν στη συνέντευξη του στο CnnTurk ρίχνει λάδι στην φωτιά για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε:«Η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη κανενός. Εκεί έχουμε δικά μας χωρικά ύδατα. Εχει χωρικά ύδατα και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽. Υπάρχει ένα ‘κράτος’ εκεί.
Η Τουρκία έχει επιδείξει ισχυρή βούληση για την βόρεια Κύπρο. Εμείς θα πρέπει να δώσουμε αυτό τον αγώνα στα δικά μας χωρικά ύδατα μέχρι τέλους.
Το ᾽ Φατίχ᾽ (Πορθητής) έχει κινητοποιηθεί ήδη και αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το άλλο γεωτρύπανό μας ᾽Γιαβούζ᾽»
Ο Αλμπαϊρά ανέφερε πως ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο να μας κάνουν υποδείξεις δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πάντως αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας και διαλόγου καθώς αναφέρει «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση kazan-kazan (win-win) με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Όμως πρέπει να ξέρουν πως καμία επένδυση στην ενέργεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν θα είναι λειτουργική αν δεν συμμετέχει και η Τουρκία.