Ανησυχίες ΗΠΑ και Ε.Ε., για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ - Ανυποχώρητη η Άγκυρα

Την ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε με μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της, από την περιοχή.

«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Ταγιάνι στο μήνυμά του.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει: «Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».

Τέλος, ο κ. Ταγίανι εξέφρασε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου» και δήλωσε πως «στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Δεν αναγνωρίζουμε την κυπριακή ΑΟΖ», η απάντηση της Άγκυρας!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντάει στις ΗΠΑ και αναφέρει πως η ανακακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ ᾽᾽δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα᾽᾽ και καλεί την Ουάσιγκτον να μην ανακατευτεί στις εξελίξεις ως τρίτη χώρα.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως “η Τουρκία το 2004 έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα”.

Η Άγκυρα αναφέρει πως από την ημερομηνία αυτή δεν ισχύουν οι συμφωνίες για την ΑΟΖ, τις οποίες έχει κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις γειτονικές χώρες και δεν έχουν ισχύ και για τους Τουρκοκύπριους.

Παράλληλα έχει αναφερθεί πως μια συμφωνία παραβιάζει και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας και αυτό το έχουμε αναφέρει στη διεθνή κοινότητα. Επίσης η Τουρκία έχει αναγγείλει την υφαλοκρηπίδας της στη διεθνῆ κοινότητα και την έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη᾽᾽

Η Τουρκία απαντάει στις ΗΠΑ και αναφέρει πως όταν επικρατούν οι συνθήκες αυτές είναι απαράδεκτο τρίτες χώρες να παριστάνουν τα διεθνή δικαστήρια και α προσπαθούν να καθορίσουν το σημείο που θα διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό το κάλεσμα των ΗΠΑ δεν είναι αποδεκτό στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δημιουργική η στάση του, καθώς κάνουν κάλεσμα στην Τουρκία για περιοχή την οποία η Ελληνοκυπρίου δηλώνουν πως έχουν δικαιώματα ενώ δεν υπάρχει συμφωνία καθορισμού περιοχών.

Τα ερευνητικά πλοία μας και τα γεωτρύπανα μας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις έρευνες τους στις περιοχές που έχει δώσει η κυβέρνηση μας το 2009 και το 2012 στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

Με τον ίδιο τρόπο όσο οι  Ελληνοκύπριοι δεν εντάσσουν τους Τουρκοκυπρίους που είναι ίσοι εταίροι , στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για τις πηγές των υδρογονανθράκων  και δεν τερματίσουν τις μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων, τόσο η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της’’. 

Προκαλεί στα άκρα ο Ερντογάν: «Το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο!»

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

«Μπορεί η χώρα μας σε κάποια πεδία να έχει διαφορετική άποψη. Αλλά η προτεραιότητα αυτής της συμμαχίας να αγωνίζεται με συνέπεια μαζί έναντι της κοινής απειλής αποτελεί όρο. Τα μεγαλύτερα προσκόμματα που υπάρχουν εδώ θα δώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα στη συμμαχία μας, στο κύρος της συμμαχίας», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 σημαίνει πως η Άγκυρα ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με διάφορες χώρες στην περιοχή δεν είναι εναλλακτικές αλλά συμπληρωματικές, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια αναζωπύρωσης της συζήτησης για τους S400. Για να μπορεί κάποιος να κάνει εικασίες για τους ελιγμούς μας θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η ιστορία και η γεωγραφική μας θέση. Δίνουμε σημασία στο να είναι λίμνη ειρήνης η Μεσόγειος την οποία βλέπουμε ως λίκνο του πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί και να προσπαθούμε να αναπτύσσουμε νέες ιδέες».

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση για γεωτρήσεις

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απάντηση» της Ε.Ε. με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της Ε.Ε. είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

 

ΆγκυραανησυχίαΑπάντησηΕ.Ε.ΗΠΑκυπριακή ΑΟΖΤουρκία