Πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: ο Πούτιν ίσως σκέφτεται να επιτεθεί σε χώρα της Βαλτικής

Σε μια εκτίμηση άκρως ανησυχητική προχώρησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph. Ο κ. Ράσμουσεν κάνει λόγο για ενδεχόμενες σκέψεις του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να επιτεθεί σε χώρα της Βαλτικής, προκειμένου να “τεστάρει”, την δύναμη και ενότητα των χωρών της Δύσης.

Η δήλωση αυτή του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, έρχεται την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ βρίσκονται στη Μόσχα για να πείσουν τον ρώσο Πρόεδρο να δεχτεί ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Ράσμουσεν, “ο Πούτιν θέλει να ξαναδώσει στη Ρωσία τη θέση της ως μεγάλη δύναμη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επέμβει στη Βαλτική για να δοκιμάσει τον άρθρο 5 του ΝΑΤΟ”.

Και συνεχίζει λέγοντας πως “σύμφωνα με το άρθρο 5 της βορειοαντλαντικής συνθήκης, μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των συμβαλλομένων μερών. Και κατά συνέπεια αυτά τα κράτη μέλη θα βοηθήσουν καταφεύγοντας στη χρήση και στρατιωτικής βίας, αν κριθεί απαραίτητο”.

Ο κ.Ράσμουσεν δεν παρέλειψε να εξηγήσει ότι “ο Πούτιν ξέρει ότι θα ηττηθεί, αν περάσει την κόκκινη γραμμή και επιτεθεί σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο είναι ένας σπεσιαλίστας του υβριδικού πολέμου, ανακατεύοντας διάφορες μορφές επιχειρήσεων για την αποσταθεροποίηση ενός κράτους”.

Παρά του ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας δεν κατονομάζει την χώρα, την οποία ίσως έχει ως “δοκιμαστικό” στόχο ο Πούτιν, ωστόσο σημειώνει πως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού και έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό τους για την άμυνα τους τελευταίους μήνες.

Άντερς Φογκ ΡάσμουσενΠΟΥΤΙΝπρώην Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ