Η Βρετανία ήταν μέχρι σήμερα στην κορυφή της λίστας επιλογών των ξένων φοιτητών για ανώτατες σπουδές. Ορισμένα βρετανικά Πανεπιστήμια κρατούν, άλλωστε, τα σκήπτρα στην παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Όμως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στερούνται των κονδυλίων που απαιτούνται για να προχωρήσουν δυναμικά στη νέα εποχή, καθώς ο αριθμός των φοιτητών μειώνεται διαρκώς. Αυτό σημαίνει λιγότερα δίδακτρα, λιγότερα έσοδα
Υπάρχει δε φόβος ότι λόγω του Brexit η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς οι προοπτικές για τη φοίτηση των Ευρωπαίων σε βρετανικό Πανεπιστήμιο θα είναι αρνητικές. Πολλοί φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. -ανάμεσά τους μεγάλος αριθμός Ελλήνων και Κυπρίων- που προτιμούν τη Βρετανία για σπουδές δεν θα απολαμβάνουν τα προνόμια των φοιτητών από χώρες της Ε.Ε.
Για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν τώρα στη Βρετανία ο φόβος για το άγνωστο μέλλον είναι μεγάλος, καθώς μετά το 2020 θα χάσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Σε μεγάλο αφιέρωμα της εφημερίδας Financial Times για τα βρετανικά Πανεπιστήμια, τονίζεται ότι ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο νοσεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται, των υψηλών χρεών που έχουν σωρεύσει τα ιδρύματα, της αύξησης του κόστους λειτουργίας, του διεθνούς ανταγωνισμού και της κακής προοπτικής που προσθέτει το επικείμενο Brexit.
Οι πανεπιστημιακές σχολές αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα και δυσβάσταχτα ελλείμματα, που δημιουργούνται και από τη αδυναμία των φοιτητών να αποπληρώσουν τα εκπαιδευτικά δάνεια που έχουν λάβει.
Κυρίως, όμως, η κακή οικονομική κατάσταση πολλών ιδρυμάτων οφείλεται στη συνεχή μείωση νέων εγγραφών, καθώς τα δίδακτρα αλλά και το κόστος διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί δραματικά.
Στα προγράμματα των βρετανικών κομμάτων κυρίαρχη θέση κατέχει ο τομέας της εκπαίδευσης και οι προτάσεις τους για την επίλυση του προβλήματος. Εν όψει, μάλιστα, της περαιτέρω μείωσης των φοιτητών μετά την πραγματοποίηση της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. –είτε γίνει στις 29 Μαρτίου, είτε αργότερα– σπεύδουν να υποσχεθούν παράταση της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων (ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών μιλάει για αναβολή επ’ αόριστον).
Μπροστά στους φόβους της συρρίκνωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της μείωσης εσόδων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει τους ισχύοντες κανονισμούς σχετικά με τα φοιτητικά δάνεια και τα δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πριν από λίγες ημέρες -εν μέσω της θύελλας για τη συμφωνία της- ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιβάλει περιορισμούς για φοιτητικές βίζες μετά το Brexit, κυρίως σε φοιτητές από χώρες της Ε.Ε., είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Ευρωπαίοι φοιτητές που θα κάνουν αιτήσεις σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (τον Μάρτιο) θα δικαιούνται κανονικά τα φοιτητικά δάνεια και θα καταβάλλουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς σπουδαστές.