Η αναβίωση μιας απαράδεκτης αφρικανικής πρακτικής, του «σιδερώματος» του στήθους των κοριτσιών, έχει κάνει ανησυχητικά την εμφάνιση της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφονται πια δεκάδες περιπτώσεις κοριτσιών στην ηλικία της προ-εφηβείας που υπέφεραν αυτή τη βάναυση διαδικασία κατά την οποία το στήθος «σιδερώνεται» με μία καυτή πέτρα, ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη των μαστών.
Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη διαδικασία συλλογής δεδομένων, η οργάνωση Came Women and Girls Development Organisation εκτιμά ότι στη Βρετανία τουλάχιστον 1.000 κορίτσια έχουν βιώσει την τραυματική, σωματικά και ψυχικά, αυτή εμπειρία. Μάλιστα, δεν πρόκειται για κορίτσια που κατοικούν σε κάποια φαινομενικά συντηρητική κοινωνία, είναι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, από οικογένειες που εργάζονται και ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Η πρακτική αυτή, σε αντίθεση με την κλειτοριδεκτομή που δεν πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβαίνει όντως στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι μητέρες, οι θείες και οι γιαγιάδες των νεαρών κοριτσιών θεωρώντας ότι πρέπει να τις προστατεύσουν από την ανεπιθύμητη ανδρική προσοχή και σεξουαλική παρενόχληση, εφαρμόζουν την παράδοση – βασανιστήριο. Χρησιμοποιούν μία καυτή πέτρα και την πιέζουν σε όλη την επιφάνεια του μαστού για να σταματήσουν την ανάπτυξη του. Εάν χρειαστεί επαναλαμβάνουν τη διαδικασία μία φορά τη βδομάδα, αναλόγως με την περίπτωση.
Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και τα θύματα το θεωρούν ως κακοποίηση ανηλίκου, που μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, σοβαρές λοιμώξεις, ανικανότητα να θηλάσουν, παραμορφώσεις και καρκίνο του μαστού. Τα Ηνωμένα Έθνη το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα πέντε παγκοσμίου επιπέδου εγκλήματα που σχετίζονται με την έμφυλη βία και δεν αναφέρονται.
Η αστυνομία δηλώνει ότι δεν έχει δεχθεί καταγγελίες για σχετικά περιστατικά, αλλά έχει υποψίες ότι μπορεί να συμβαίνουν. Η αναφορά των εγκλημάτων αυτών και η δράση της αστυνομίας είναι πια απαραίτητες καθώς πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και να αναγνωρισθεί για το τι είναι – δηλαδή κακοποίηση.