«Υπουλο» το φονικό χτύπημα του Κρακατόα στην Ινδονησία-Εκατονταδες νεκροί από ξαφνικό τσουνάμι

«Υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου σε συνδυασμό με μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα λόγω της πανσέληνου» οδήγησε στην τραγωδία με το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία χθες το βράδυ, , που μέχρι στιγμής «μετρά» 168 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Η αναποκρίτρια του BBC Ρεμπέκα Χένσκε μεταδίδει ότι σύμφωνα με αναφορές από μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, το Λαμπούνγκ της Σουμάτρα, οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες – κάτι, ωστόσο, που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τις τοπικές Αρχές. Αλλά και ο ανταποκριτής του ABC, Ντέιβιντ Λίπσον λέει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του οι νεκροί θα είναι πιθανώς εκατοντάδες.

Περίμεναν πλημμυρίδα

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media, πανικόβλητοι κάτοικοι έτρεχαν κρατώντας φακούς, αναζητώντας καταφύγιο. Αρχικά, οι αρχές της Ινδονησίας έκαναν λόγο για πλημμυρίδα και όχι τσουνάμι και ζήτησαν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι δεν αποκλείται να γίνει κι άλλο τσουνάμι καθώς το ηφαίστειο παραμένει ενεργό.

Οι Aρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό της Σούνδας να μείνουν μακριά από τις παραλίες, ενώ μια προειδοποίηση για έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας έως τις 25 Δεκεμβρίου είχε εκδοθεί ήδη στην περιοχή.

Κανένα σημάδι

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν είδαν ούτε ένιωσαν κάτι που να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι για την χθεσινοβραδινή τραγωδία, όπως να αποσύρονται ξαφνικά τα νερά ή μια σεισμική δόνηση, προτού τα κύματα ύψους δύο μέτρων φτάσουν και σαρώσουν την ακτή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Προσευχηθείτε»

Σοκάρουν οι δραματικές εικόνες που έχουν καταγραφεί την ώρα που το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας παρασέρνει τα μέλη ενός τοπικού συγκροτήματος την ώρα που έπαιζαν στη σκηνή, καθώς και το ακροατήριο .

Η δημοφιλής στη χώρα, ροκ μπάντα Seventeen από τη Τζακάρτα, ερμήνευε τραγούδια σε μια γιορτή που οργάνωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης PLN σε θέρετρο της παραλίας Tanjung Lesung, όταν εντελώς απροειδοποίητα το τσουνάμι σάρωσε τη σκηνή γύρω στις 09:30 χθες το βράδυ τοπική ώρα.

Σε βίντεο που ανήρτησε λίγο αργότερα ο τραγουδιστής της μπάντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ζητά από όλους να προσευχηθούν και να βοηθήσουν για τον εντοπισμό αγνοουμένων ανάμεσα στους οποίους και η σύζυγός του.

«Το νερό σάρωσε τη σκηνή που ήταν πολύ κοντά στη θάλασσα. Το νερό σάρωσε όλους όσοι βρίσκονταν εκεί. Χάσαμε αγαπημένους μας ανάμεσα στους οποίους ο μπασίστας και ο μάνατζέρ μας ενώ αρκετοί είναι οι αγνοούμενοι» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μπάντα.

Το ηφαίστειο

Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά “παιδί” του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.

Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία.

Η έκρηξη του Κρακατόα το 1883 είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων από μια σειρά από τσουνάμι.

Ινδονησία.ΤσουνάμιΚρακατόανεκροί