"Κίτρινα Γιλέκα" και πάλι στους δρόμους! H "πέμπτη πράξη" των εξεγέρσεων, που δεν κατευνάστηκε από το διάγγελμα Μακρόν

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» είναι για ένα ακόμη Σάββατο πιστά στο ραντεβού τους.

Ήδη από την προηγούμενη συγκέντρωση – “επανάστασή” τους είχαν ανανεώσει το ραντεβού τους για σήμερα, 15 Δεκεμβρίου, μέσω καλέσματος από το Facebook.

Oι εξεγέρσεις του προηγούμενου Σαββάτου 8/12 στο Παρίσι και σε πολλές γαλλικές πόλεις οδήγησαν τον Γάλλο Πρόεδρο να απευθύνει διάγγελμα την Δευτέρα 10/12 και να ανακοινώσει αύξηση 100 ευρώ στους μισθούς των Γάλλων και κάποιες επιπλέον παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα” Κίτρινα Γιλέκα” δεν το βάζουν όμως κάτω, ακόμα και μετά το διάγγελμα Μακρόν. Ωστόσο, οι διαδηλωτές είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα Σάββατα, και μέχρι στιγμής τα επεισόδια δεν έχουν λάβει τον χαρακτήρα του προηγούμενης εξέγερσής του που θορύβησε άπαντες.

Δείτε το βίντεο με τις διαδηλώσεις από τη γαλλική πρωτεύουσας:

Λόγω της επίθεσης στο Στρασβούργο, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, αλλά πιστεύω ότι το επόμενο Σάββατο και τα Σάββατα που θα ακολουθήσουν, το κίνημα θα επιστρέψει πιο δυναμικά».

Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργού Εσωτερικών, 69.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους. Ενισχυμένη είναι η παρουσία στην Τουλούζη, στο Μπορντό και στην πόλη Σεν Ετιέν. Στο Παρίσι, οι αστυνομικές δυνάμεις ανέρχονται περίπου σε 8.000 στον αριθμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, όπως τα Galeries Lafayette, είναι ανοιχτά.

Επιπλέον, οι διαδηλώσεις είναι περισσότερο λόγω και των εξελίξεων στο Στρασβούργο με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε.

Ειδικότερα, αστυνομική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι συνολικά περίπου 16.000 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι είχαν βγει στους δρόμους μέχρι τις 11:00 ώρα Γαλλίας (12:00 ώρα Ελλάδος), αρκετοί λιγότεροι σε σχέση με τους 22.000 διαδηλωτές του περασμένου Σαββάτου.

Στο Παρίσι, στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) υπολογίζεται ότι βρίσκονταν στους δρόμους περίπου 3.000 διαδηλωτές.

Τα επεισόδια δεν έλειψαν με οδομαχίες, και την αστυνομία να εκτοξεύσει δακρυγόνα κατά διαδηλωτών κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Σε κοντινή απόσταση, διαδηλώτριες της φεμινιστικής οργάνωσης FEMEN βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αστυνομία, λίγα μέτρα από την προεδρική κατοικία.

Σύμφωνα με το Reuters στο Παρίσι μέχρι το μεσημέρι είχαν συλληφθεί 85 άτομα, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 598 προσαγωγές και την κράτηση 475 ανθρώπων που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα).

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας σήμερα είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, με εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα, ενώ κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε επεισοδίων ξεσπάσουν.

ΔιαδηλώσειςεπεισόδιαΚίτρινα ΓιλέκαΠαρίσι