Πεντάγωνο-Lockheed επενδύουν σε νέα γενιά υπερστρατιωτών

Πρόκειται για ένα είδος πανοπλίας που φοριέται πάνω από το παντελόνι και προστατεύει επίμαχα σημεία, επιτρέποντας όμως πλήρη κίνηση. Λέγεται εξωσκελετός και σε αυτόν επενδύει το αμερικανικό Πεντάγωνο, προκειμένου να φτιάξει μια  νέα γενιά από «σούπερ στρατιώτες», πιο δυνατούς και πιο ανθεκτικούς στη μάχη.

Οι εξωσκελετοί, η ανάπτυξη των οποίων βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, θα μεγιστοποιούν την κινητικότητα και την αποδοτικότητα των στρατιωτών και θα περιορίζουν τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Εμπνευση της αμερικανικής εταιρείας αεροναυπηγικής και άμυνας Lockheed Martin αποτέλεσαν οι εξωσκελετοί που χρησιμοποιούν άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες και νόσους, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και οστεοαρθρίτιδα.

Η ίδια ιδέα εφαρμοσμένη σε στρατιώτες με άριστη φυσική κατάσταση πρόκειται να τους δώσει αξιοσημείωτο προβάδισμα κατά τη διάρκεια μάχης.

Η  εταιρεία έλαβε επιχορήγηση 6,9 εκατ. για περαιτέρω έρευνα, υπογράφοντας συμβόλαιο δύο ετών με το NSSC, παράρτημα του αμερικανικού αρχηγείου στρατού για έρευνα, ανάπτυξη και μηχανολογία. Ο Κιθ Μάξουελ, διαχειριστής του προγράμματος, εκτιμά πως κάθε εξωσκελετός θα κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Τα προβλήματα

Η Lockheed Martin έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση μέχρι την τελειοποίηση του πρωτοτύπου. Η αχίλλειος πτέρνα του πειραματικού μοντέλου είναι το τεράστιο βάρος του. Παρότι θεωρητικά ο εξωσκελετός θα μειώσει τη σωματική κόπωση που απαιτείται στο πεδίο μάχης, ζυγίζει 40 έως 64 κιλά. Το προτεινόμενο όριο βάρους που πρέπει να φέρει ένας στρατιώτης είναι 23 κιλά, ώστε να διανύει μεγάλες αποστάσεις και να μάχεται με όσο το δυνατό μικρότερη καταπόνηση. Στο βάρος αυτό περιλαμβάνεται και ο υπόλοιπος εξοπλισμός, όπως κράνος, θωράκιση κορμού και όπλα.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος εξωσκελετός προστατεύει μόνο το κάτω μέρος του σώματος, αφήνοντας εκτεθειμένο το κεφάλι και άλλα μέρη. Αυτό είναι τουλάχιστον προβληματικό, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στο πεδίο μάχης είναι οι εγκεφαλικές κακώσεις που προκαλούνται από εκρήξεις.

Και Ρωσία-Κίνα

Οπως οι παγκόσμιες δυνάμεις κινούνται παράλληλα σε όλα τα πεδία, έτσι και στους εξωσκελετούς επενδύουν για στρατιωτικούς σκοπούς Ρωσία και Κίνα. Στις δύο χώρες η τεχνολογία κάνει βήματα προς την ανάπτυξη ρομποτικών εξωσκελετών, που λειτουργούν με μηχανή εσωτερικής καύσης ή μπαταρίες. Αυτοί όχι μόνο διευκολύνουν το έργο των στρατιωτών, αλλά μεγιστοποιούν τις σωματικές τους ικανότητες.

Ο ρωσικός στρατός, μάλιστα, που αναπτύσσει διάφορα μοντέλα αυτήν τη στιγμή, έχει δοκιμάσει πρόσφατα έναν εξωσκελετό στη Συρία.

 

LockheedΕξωσκελετοίΗΠΑΠεντάγωνοΥπερστρατιώτης