Tο «τερμάτισε» o Ερντογάν πριν μερικές ημέρες όταν εμφανίστηκε λάβρος κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και των επενδύσεων γύρω από αυτό. «Έχουν εφεύρει κάτι περίεργο που λέγεται ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις διεθνείς πολιτικές στο χώρο του φαρμάκου και της δημόσιας υγείας που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.
«Ισχυρίζονται ότι δεν περιέχει νικοτίνη, αλλά σύντομα θα υπάρξουν πολλοί εθισμένοι σε αυτό», είπε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση πολλές εταιρείες για να επενδύσουν 500 εκατ. δολάρια ή 1 δισ. στο ηλεκτρονικό τσιγάρο» είπε ο Ερντογάν.
Ως γνωστόν οι νουθεσίες του Τούρκου Προέδρου δεν είναι απλές συμβουλές, αλλά… απαγορεύσεις εναντίον απλών συνήθειων του Δυτικού κόσμου που τα ανάγει σε εργαλεία αφανισμού της Ισλαμικής κουλτούρας και της τουρκικής ταυτότητας.
Και εσανς τρομοκρατίας
«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων προέρχεται από την εμπορία ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο καπνού και αλκοόλ», συνέχισε την επίθεσή του κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, βάζοντας στο διδακτικό του κοκτέιλ και ολίγη εσάνς τρομοκρατίας.
Εναντίον των smartphones
«Τους ρωτάμε αν θα εξάγουν το προϊόν τους που θα παράξουν στην Τουρκία, αλλά εκείνοι απαιτούν να διοχετεύσουν το 10% της παραγωγής τους στην εγχώρια αγορά. Αυτή είναι η αληθινή τους πρόθεση», εξήγησε, περνώντας στο… παρασύνθημα καθώς από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ούτε τα smartphones και ο «επικίνδυνος εθισμός» που επίσης προκαλούν. «Τα παιδιά είναι εθισμένα στα κινητά τηλέφωνα. Το γεγονός αποτελεί απειλή για την οποία πρέπει να δουλέψουμε», υποστήριξε, επισημαίνοντας πως «το μόνο που κάνουν τα νέα παιδιά είναι να επιδεικνύουν τις συσκευές αυτές. Τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι τσίχλες που αγοράζουμε στα μπακάλικα».
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ετήσιες πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων φτάνουν τα 70 εκατομμύρια ενώ ο πληθυσμός της χώρας αγγίζει τα 81 εκατομμύρια ανθρώπους, απόδειξη πως οι περισσότεροι συμπατριώτες του δεν αρκούνται σε ένα μόνο κινητό, αλλά αγοράζουν δύο ή τρία σαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους μέσω των τηλεφώνων.
Λογοκρισία σε μουσική και Διαδίκτυο
Φυσικά, το… μακρύ χέρι του Σουλτάνου δεν περιορίστηκε εκεί: τον περασμένο Μάρτιο σάλο προκάλεσε στην χώρα η δημοσιοποίηση ενός καταλόγου με 208 τραγούδια τα οποία απαγορεύτηκαν από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Η αντιπολίτευση και ΜΜΕ κατήγγειλαν ότι το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT παρέδωσε στο κοινοβούλιο έναν κατάλογο με 208 τραγούδια – εκ των οποίων 142 στην τουρκική γλώσσα και 66 στην κουρδική – η μετάδοση των οποίων έχει απαγορευτεί από το 2016 κιόλας. Μεταξύ των καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν από την απόφαση αυτή είναι οι πασίγνωστες ποπ τραγουδίστριες Ντεμέτ Ακαλίν, Σιλά και Μπενγκιού.
Ωστόσο το TRT αντέδρασε και σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε αργότερα διαβεβαίωσε ότι αυτές οι πληροφορίες «δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια» και ότι «δεν ισχύει ότι το TRT απαγορεύει καλλιτέχνες», όμως απλά τηρεί το νόμο που απαγορεύει τη μετάδοση περιεχομένων που ενθαρρύνουν το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ ή που προκρίνουν την «τρομοκρατική προπαγάνδα.
Έλεγχος στο Διαδίκτυο
Βέβαια, την ίδια περίοδο το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο με τον οποίο δίνεται στο Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο η δικαιοδοσία να μπλοκάρει το περιεχόμενο που αναρτάται στο Διαδίκτυο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ανησυχία της αντιπολίτευσης η οποία μιλά σήμερα για κίνδυνο «λογοκρισίας»
Ο νόμος εγκρίθηκε στα μέσα Μαρτίου με ψήφους 205 υπέρ έναντι 18 κατά και επεκτείνει τις αρμοδιότητες του RTÜK και στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτάται στο Διαδίκτυο,το οποίο σημαίνει πως εις το εφεξής όλοι οι οργανισμοί – τοπικοί ή διεθνείς – που επιθυμούν να μεταδώσουν οπτικοακουστικό υλικό στο τουρκικό Διαδίκτυο θα υποχρεώνονται να λάβουν άδεια από το RTÜK, που φυσικά έχει την ευχέρεια να το μπλοκάρει ή να το απαγορεύσει. «Αυτός ο νόμος μπορεί να καταντήσει την Τουρκία μια χώρα πλήρως κλειστή προς το εξωτερικό, όπως η Βόρεια Κορέα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάρο Παϊλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Τατουάζ… νον γκράτα
Παλιότερα, ο Ερντογάν είχε θέμα μέχρι και με τα τατουάζ. Είναι γνωστό το περιστατικό, πριν λίγα χρόνια, όταν ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε ένα κέντρο προπόνησης της εθνικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, άσκησε εντονότατη κριτική σε έναν νεαρό παίκτη, γιατί είχε χτυπήσει ένα τατουάζ στο σώμα του. Ο Ερντογάν τα… ψέλνει στον 18χρονο παίκτη της ομάδας Γαλατασαράι, Μπερκ Γιλντίζ, λέγοντάς του «τι είναι αυτά τα τατουάζ; Γιατί πληγώνεις το σώμα σου;», κάνοντας λόγο για μία «ξενόφερτη» πρακτική που μπορεί να προκαλέσει «καρκίνο του δέρματος». «Να μην αφήνεις να σε εξαπατούν οι ξένοι. Ο Θεός μας προστατεύει, αυτό θα μπορούσε επίσης να σου προκαλέσει καρκίνο του δέρματος», είπε ακόμη ο Ερντογάν, που έγνεψε μάλιστα στον τότε προπονητή Φατίχ Τερίμ και τον πρόεδρο της τουρκικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Γιλντιρίμ Ντεμιρόρεν για να βεβαιωθεί ότι τα επιχειρήματά του (εισ)ακούστηκαν από όλους…
πηγή: protagon