Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ζήτησε απά το Βερολίνο να ασκήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση της Ουκρανίας όσον αφορά την κρίση που ξέσπασε την Κυριακή στο στενό του Κερτς και ότι θα πείσει το Κίεβο «να μην λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η συνδιάλεξη έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η καγκελαρία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επικοινωνία των δύο ηγετών μέχρι στιγμής.
Να ασκηθούν πιέσεις
Κατά το Κρεμλίνο, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την εκτίμησή του για τις προκλητικές ενέργειες της ουκρανικής πλευράς, τις κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου όταν τα (ουκρανικά) πολεμικά πλοία αγνόησαν εσκεμμένα τους κανονισμούς για την ειρηνική διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» στην Αζοφική Θάλασσα.
Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στις ουκρανικές αρχές και θα αποτρέψει τη λήψη βιαστικών αποφάσεων από πλευράς τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Πάντα κατά το Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή, κρίνοντας πως η κλιμάκωση συνδέεται «με τις εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2019 στην Ουκρανία.
Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου διάρκειας 30 ημερών Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν χθες την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία. Επίσης ψήφισαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου. Η ψηφοφορία ήρθε έπειτα από τη σύλληψη τριών Ουκρανικών πλοίων από την Ρωσία την Κυριακή.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS