Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπέιρντ, ανακοίνωσε την παραίτηση του, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που τον ήθελαν να έχουν “παγώσει” οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

Ο 45χρονος Μπέιρντ αιτιολογώντας την παραίτησή του είπε ότι μετά από 20 χρόνια στην πολιτική ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή του. Υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών από το Μάιο του 2011 και  μέλος της συντηρητικής κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2006.

Το Reuters, που επικαλείται πολιτικές πηγές, αναφέρει ότι οι σχέσεις του πρώην Υπουργού με το γραφείο του Πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, δεν ήταν πλέον καλές.

Στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τζον Μπέιρντ είπε: “Χθες το βράδυ μίλησα με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσα για την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο”.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Χάρπερ, με δήλωση – ανακοίνωση ανέφερε για την παραίτηση του Υπουργού του: “Με μεγάλη λύπη δέχτηκα σήμερα την παραίτηση ενός από τους καλύτερους υπουργούς που είχα το προνόμιο να συνεργαστώ μαζί του”.

Ο Τζον Μπέιρντ ήταν δημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα επικριτικός για τη Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία και θερμός υποστηρικτής του Ισραήλ.

Προσωρινός Υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εμπορίου Εντ Φαστ έως ότου ο Πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ ορίσει τον αντικαταστάτη του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του Καναδά, μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι ο Υπουργός Απασχόλησης Τζέισον Κένι, ο Υπουργός Οικονομικών Τόνι Κλέμεντ και ο Υπουργός Μετανάστευσης Κρις Αλεξάντερ ο οποίος είναι πρώην διπλωμάτης.

ΚαναδάςΠαραίτησηΤζον ΜπέιρντΥπουργός Εξωτερικών